HomeSocietatLa Generalitat invertirà tres milions d’euros en la consolidació del Poble Vell...

La Generalitat invertirà tres milions d’euros en la consolidació del Poble Vell de Corbera d’Ebre

La Generalitat ha presentat el seu pla de rehabilitació del Poble Vell de Corbera d’Ebre. La quantia se situa al voltant de tres milions d’euros en un pla que es dividix en nou fases diferents. La primera intervenció, valorada en 253.600 euros, començarà l’estiu vinent i en consolidarà algunes de les restes més fràgils amb tot un sistema de tensors no agressius i respectuosos amb la imatge actual.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va presentar el projecte dilluns des de Corbera d’Ebre, on va reconèixer que “no es pot fer tot alhora” per qüestions pressupostàries, i va instar altres administracions a fer-hi aportacions per a poder accelerar-ne les intervencions. També va confirmar que “altres departaments de la Generalitat” hi faran aportacions, i va fer una crida a altres institucions, i també a entitats privades, a col·laborar en el finançament.

Les intervencions al Poble Vell consistiran en la consolidació de les restes existents i la potenciació de la seua història perquè esdevinga un espai memorial didàctic i atractiu per a visitants. El projecte de rehabilitació ha estat redactat per l’empresa d’arquitectura Feu i Godoy i planteja destacar el punt on hi havia les cases derruïdes durant els bombardejos de la Batalla de l’Ebre amb diversos marxapeus i alguns arcs que marcaran les portes d’entrada.

L’arquitecta Anna Feu destaca que “no s’alterarà l’aspecte actual” del Poble Vell de Corbera d’Ebre “perquè volem que les pedres que s’han conservat seguisquen parlant i transmetent el missatge” de la barbàrie que provoca la guerra. També està previst que l’abecedari de la llibertat, l’obra escultòrica i poètica que actualment hi ha distribuïda pels carrers del Poble Vell, s’acabe traslladant a la pineda annexa, perquè es convertisca el bosc en un nou element de memòria durant la primera intervenció, prevista per al tercer trimestre del proper any.

El projecte preveu, a més, fer valer totes les intervencions mitjançant un itinerari per a conèixer tots els espais del Poble Vell de Corbera d’Ebre i la seua història. Esta nova ruta començaria a l’església vella de Sant Pere i recorreria les principals avingudes del Poble Vell, la pineda amb l’abecedari de la llibertat i també una vista panoràmica de l’antic nucli de Corbera d’Ebre, una imatge que, antigament, li va valer el sobrenom de ‘la Foradada’.

Les intervencions, que podrien acabar després de nou fases d’obres però amb només tres milions d’euros d’inversió “situarien el Poble Vell com un nou espai memorial referent”, segons la consellera Ciuró. Durant tot este 2021 ha rebut la visita de més d’11.000 turistes i és l’actiu memorialístic més visitat a la Terra Alta. L’alcalde de Corbera d’Ebre, Antonio Àlvarez, assegura que “és una oportunitat no només per al municipi sinó per a tota la comarca” per a potenciar-hi el turisme “i revertir-ne el despoblament”.

De cara als propers anys, el Departament de Justícia té previst anar destinant partides pressupostàries per a l’execució del projecte. Tot i això, la consellera ha convidat els alcaldes de la Terra Alta, el Consell Comarcal i al Consorci Memorial d’Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) que facen “d’ambaixadors” per a donar a conèixer l’espai i es puguen aconseguir més fons que n’acceleren la realització del projecte.

Pla general de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i representants locals visitant el Poble Vell de Corbera d’Ebre. Imatge del 20 de desembre del 2021. (Horitzontal). / FOTO: ACN

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

29 + = 34

Últimes notícies