TERRES DE L’EBRE // Les conseqüències del relaxament de les restriccions per Setmana Santa hi són, però l’impacte sembla que és menor, quant a casos i quant a grau de complexitat d’estos. En 15 dies d’abril s’han detectat 225 nous positius a les Terres de l’Ebre i han mort quatre persones. El risc de rebrot ha passat de 33 punts als 156 d’este dijous i la velocitat de transmissió, de 0,88 a 1,51. És la línia ascendent del que s’ha començat a oficialitzar com a quarta anada, però l’impacte té de moment poc a veure amb les anteriors. Hi ha cinc ingressats covid a l’UCI del Verge de la Cinta; cinc més a planta del mateix hospital i només un a l’hospital de la Santa Creu de Jesús, on van els pacients intermedis amb perfil sociosanitari.
Esta és la xifra més simptomàtica, ja que, com subratlla la gerent de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, el fet de tenir les residències amb un altíssim nivell d’immunitat ha canviat la gestió de la pandèmia: “El canvi és espectacular”, agraïx Lleixà, que també destaca el fet que no siga necessari estar contínuament aïllant treballadors sanitaris, un altre col·lectiu majoritàriament vacunat.
El ritme creixent de vacunació, més enllà dels dubtes que ha pogut generar el fre en la distribució d’AstraZeneca i de Janssen, és el gran antídot contra la quarta onada, i en el mes d’abril també s’ha produït una acceleració molt destacable en este sentit. En dos setmanes s’han vacunat amb primera dosi 11.807 persones, la qual cosa fa que s’arribe a la xifra dels 36.526 vacunats al territori, al voltant del 20% de la població. D’altra banda, en estes dos setmanes han rebut una segona dosi fins a 1.240 persones, la qual cosa eleva la xifra fins a les 13.725 del tot immunitzades.
Lleixà recorda, però, que el fet de rebre la primera dosi ja minimitza el risc de complicacions del virus, i reivindica la capacitat operativa del sistema sanitari a l’Ebre, on la vacunació s’està desplegant a través de l’atenció primària -ara centrada en la població de 70 a 79 anys- a excepció dels col·lectius de malalts oncològics o immunodeprimits, que reben la vacuna al Verge de la Cinta. Si calgués fer servir un equipament de vacunació massiva, es faria servir el pavelló de Remolins de Tortosa. “Quan tenim vacunes, les fiquem; tenim capacitat de posar-les”.
Cribratge amb PCR i test serològic al Campus Terres de l’Ebre
El Departament de Salut ha iniciat un cribratge al Campus Terres de l’Ebre de la URV per a detectar casos asimptomàtics entre la comunitat universitària. Les proves van començar este dijous a 160 persones i se’n continuaran fent el pròxim 29 d’abril, amb la previsió que hi participen voluntàriament un total de 400 -este dijous ja s’hi havien inscrit 270-, majoritàriament estudiants del campus i estudiants residents a l’Ebre però matriculats en altres centres universitaris catalans, inclosa la UOC.
Els participants, assessorats per professionals de l’atenció primària, s’han de prendre ells mateixos una mostra per a la PCR i, si volen, també es poden sotmetre a un test serològic, per a detectar anticossos de la malaltia a través de sang capil·lar. Tant Salut com la direcció del Campus s’han congratulat per l’elevada participació d’estudiants: ja s’han mobilitzat més d’una quarta part dels 800 que hi ha al campus, si bé uns 300 d’infermeria ja han rebut la vacuna i no participen en el cribratge. Salut ha obert la porta a ampliar dates i horaris.