HomeMedi AmbientCooperatives, regants i pagesos alerten de la magnitud de l’expansió del caragol...

Cooperatives, regants i pagesos alerten de la magnitud de l’expansió del caragol poma

El caragol poma està sent enguany el gran maldecap de la campanya de l’arròs al delta de l’Ebre. Les cooperatives arrosseres, les comunitats de regants i els pagesos alerten que l’expansió i la incidència del caragol està superant totes les previsions que s’havien fet en un primer moment. Per una banda, s’ha detectat una major infestació de camps, de fet, el nombre d’hectàrees afectades a l’hemidelta esquerre ha crescut un 300 % respecte a l’any passat i, per altra banda, també hi ha hagut una major incidència de la plaga en aquells camps que ja estaven infestats.

Per a entendre l’explosió de la plaga, i segons dades de la Federació de Cooperaties Agràries, a l’hemidelta dret –amb una afectació molt baixa per caragol- enguany s’ha detectat la presència de caragol en 600 hectàrees, una superfície 12 vegades superior que ara fa quatre anys quan només 50 hectàrees estaven afectades per la plaga. Amb tot, la incidència més gran continua estant al marge esquerre.

L’expansió de la plaga és conseqüència de la gestió de l’aigua durant la campanya de l’any passat en què els regants van haver d’afrontar una restricció d’aigua del 50 % a causa de la sequera i van haver de recórrer als regs intermitents i als rebombejos des dels desaigües per a salvar la collita de l’arròs. Tot i que durant l’hivern s’han aplicat els tractaments amb saponines, l’expansió del caragol ha sobrepassat totes les previsions. “Prevèiem que hi hauria una major afectació del caragol. Ja l’any passat, després de la sega, se van intensificar els tractaments amb saponines, però esta primavera hem vist la magnitud i la dimensió que ha adquirit la plaga”, ha explicat Jordi Casanova, president d’Arrossaires del Delta de l’Ebre i responsable del sector de l’arròs de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC). La venda de saponina a la Cooperativa Arrossaires del Delta s’ha multiplicat per tres i s’ha passat de 19.000 litres la temporada passada als 57.000 litres d’esta campanya. A més, molts pagesos han hagut de ressembrar les terres per l’atac del caragol. “Per una banda ens hem trobat que la plaga s’ha estès per més zones, afectant més superfície, i, per l’altra, hem notat una major incidència en zones que ja teníem molt controlades. A més, en algunes concretes el control ha sigut molt complicat i n’hi ha que s’han hagut de fer fins a 3 i 4 ressembres per culpa de la sortida del caragol”, ha insistit Casanova. Des de la FCAC alerten del “sobrecost” que suposa l’increment dels tractaments i les ressembres per a les explotacions agràries.

Davant esta incidència de la plaga, la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre ha acordat implementar un pla estratègic per a reduir la reinfecció de caragol maçana als camps d’arròs i la xarxa de reg. Amb la campanya ja en marxa, des de la Comunitat s’aplicaran totes aquelles mesures necessàries en la gestió de l’aigua per a evitar reinfestacions i s’ha demanat també als comuners instal·lar teles o mànigues a les entrades i sortides d’aigua.

Des de la Comunitat de Regants, el president de la Junta de Govern, Javier Casanova, ha insistit que un cop acabada la collita caldrà tornar a implementar totes les mesures contra el caragol poma per a tornar als índexs de 2022. “Sabíem que una de les possibles conseqüències de la campanya de l’any passat seria l’explosió d’esta plaga, però la veritat és que ha sigut més del que natros esperàvem. Hem de fer l’esforç tots plegats d’intentar que la situació no se’ns en vaja de les mans”, ha dit.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 42 = 43

Últimes notícies