HomeEnergiaLa Comissió Europea podria avalar una interconnexió de xarxes

La Comissió Europea podria avalar una interconnexió de xarxes

La Comissió Europea podria avalar la interconnexió de xarxes d’aigua entre Tarragona i Barcelona malgrat que cause un deteriorament del riu Ebre sempre que hi haja motius que siguen d’interès públic superior, entre els quals hi hauria portar aigua potable a l’àrea metropolitana.

Fonts comunitàries han subratllat a l’ACN que les autoritats nacionals són les encarregades d’autoritzar o no els projectes i que, en el cas de la interconnexió de les xarxes d’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i Aigües Ter-Llobregat (ATL) posat sobre la taula arran de l’episodi de sequera, s’hauria de fer una avaluació de l’impacte mediambiental per a determinar quin efecte té sobre l’Ebre i els ecosistemes que nodrix, inclòs el Delta, que forma part de la xarxa d’espais protegits Natura 2000.

Malgrat que l’avaluació exigida per Brussel·les concloga que el projecte té un impacte mediambiental negatiu, la Directiva marc sobre l’aigua preveu que les iniciatives se puguen tirar endavant si les autoritats nacionals justifiquen que hi ha un “interès general superior”. La norma comunitària també preveu que puguen rebre llum verda en cas que els “beneficis obtinguts a través d’aquestes modificacions o alteracions de la massa d’aigua no es poden aconseguir per altres mitjans per motius de viabilitat tècnica o de costos desproporcionats”.

Integritat dels espais

En el cas de la Directiva d’hàbitats, la norma comunitària establix que les autoritats nacionals competents només puguen acceptar el pla o projecte després d’haver comprovat que no afecta negativament la integritat dels espais protegits que formen part de la xarxa Natura 2000.

Ara bé, la norma comunitària sobre la conservació d’hàbitats naturals també preveu, com passa en la de l’aigua, que els plans se puguen tirar endavant malgrat que hi haja una conclusió negativa de l’avaluació. Això sí, Brussel·les només preveu esta excepció sempre que no hi haja cap altra alternativa i si és per “raons imperioses d’interès públic de primer ordre”, entre les quals s’inclouen raons socials o econòmiques.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 84 = 91

Últimes notícies