En anteriors articles he posat de manifest i defensat la funció social de l’Arquitectura i com des de la Demarcació de l’Ebre del Col·legi d’Arquitectes treballem dia a dia per apropar l’Arquitectura a la ciutadania resolent els seus problemes, cobrint les seves necessitats, així com difonent i preservant el nostre patrimoni cultural i arquitectònic.
En este sentit, l’any passat ja vam fer tota una sèrie d’activitats al voltant del Dia Mundial de l’Arquitectura per apropar-nos a la ciutadania i que este any hem tornat a organitzar des de la Demarcació de l’Ebre. El Dia Mundial de l’Arquitectura, el primer dilluns d’octubre, se celebra per ressaltar la responsabilitat dels arquitectes en el desenvolupament de ciutats i assentaments, i per recordar que l’Arquitectura pot generar grans canvis amb petites operacions orientades al benestar de les persones.
Unes activitats que s’emmarquen en la campanya “Posa cara al teu arquitecte”, una iniciativa del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya per visualitzar la figura de l’arquitecte de referència, propera a la ciutadania per tal que pugui guiar, assessorar i projectar les intervencions que siguin necessàries per a adequar, transformar i millorar els espais de vida de les persones.
Este cap de setmana comencem amb la 8a edició de #ArquiVolta_Ebre2024, les rutes guiades pensades per donar visibilitat al patrimoni arquitectònic ebrenc. Sota el títol “REfer l’espai públic, REcuperar la vida urbana”, esta edició vol ser una reflexió al voltant de tres intervencions en l’espai públic de Tortosa: el carrer Cervantes, obra de Lourdes Rubio i Felip Carles; la plaça Espanya, obra de Ramon Valls i la plaça de la Catedral, obra d’Olga Felip i Josep Camps i restauració de la façana a càrrec de Carles Brull, que han servit per a recuperar per a la vida urbana dels ciutadans i ciutadanes.
Una activitat, l’Arquivolta_Ebre 2024, que un any més s’obri a les Terres de l’Ebre, en concret a la Ribera d’Ebre. Dissabte 9 de novembre tindrà lloc la 1a edició de #ArquivoltaRiberadEbre_2024, a Móra d’Ebre on visitarem alguns dels seus elements patrimonials com el Pont de les Arcades, l’Arxiu Històric Comarcal, l’Hospital Comarcal. La visita finalitzarà a l’antic Institut Laboral on es col·locarà la placa Docomomo Ibérico en reconeixement dels seus valors patrimonials.
Una altra de les principals activitats programades tindrà lloc el cap de setmana del 4, 5 i 6 d’octubre amb l’11a edició del Festival A Cel Obert, de la qual el COAC Ebre és patrocinador i que enguany acollirà a la nostra seu la intervenció “La Dansa de les Flors” i dos concerts del Festival DeltaChamber dissabte 5. A més hi haurà, com l’any passat, visites guiades per les intervencions del festival que inclouen la Casa Bau i el Magatzem de l’antiga fàbrica d’Olis Bau.
El dia 7 d’octubre celebrarem el Dia Mundial de l’Arquitectura dintre de l’Any Bartlett amb uns Diàlegs d’Arquitectura al voltant de la figura de l’arquitecte Agustí Bartlett i com va modernitzar Tortosa.
I en la nostra tasca d’apropar el Col·legi a la ciutadania, este any la Demarcació de l’Ebre participarem en la 192a edició de la Fira Agrícola, Ramadera i Industrial de Móra la Nova amb tallers i amb la campanya “Posa cara al teu arquitecte”.
Les activitats finalitzaran el 15 de novembre amb la inauguració de l’exposició MIRADES TERRA “Terra, Forma, Somni” amb obres de la fotògrafa tortosina Bea Dalmau al voltant de l’element terra, que constitueix la segona edició del projecte del Centre Obert d’Arquitectura de fer una sèrie d’exposicions anuals, a cadascuna de les 6 demarcacions del col·legi, al voltant dels elements aigua, terra, foc i aire, i que iniciàrem l’any passat.
Des del Col·legi d’Arquitectes s’han programat molts actes, ja que pensem que assistir a les activitats al voltant del Dia Mundial de l’Arquitectura és una grata experiència per poder apreciar la creativitat i el talent de l’Arquitectura a través de diferents propostes que han estat preparades amb l’objectiu de posar cara als Arquitectes a través del Col·legi, l’Arquitectura i la seva funció social i amb la clara voluntat de treballar per difondre i preservar el nostre patrimoni cultural i arquitectònic. Celebrem-ho!