Dia mundial del vàter

El dia 19 se celebra el dia mundial del vàter. Segurament, serà una celebració que passarà inadvertida per gairebé tota la nostra societat, ja que, aparentment, no sembla massa important. I, d’entrada, no ens ho sembla perquè tenim la sort de no ser un dels 3600 milions de persones que no en tenen. Vist així, és clar, no té massa sentit valorar-ho.

És bo reflexionar, però, que tindre a prop un vàter, excusat, lavabo, bany, és moltes vegades, imprescindible.

A la nostra ciutat, llevat dels lavabos públics del parc Teodor González, no hi cap més vàter públic. Si és dia feiner, hi ha instal·lacions municipals que en tenen i et deixen entrar-hi (al mercat o a l’ajuntament, per exemple). Un parche que ha de substituir la funció dels lavabos públics que hi a altres ciutats més modernes i higièniques. Però si és diumenge o festiu (que és majoritàriament quan se sol passejar o ve gent de fora), quan apareix la necessitat, la cosa està més difícil…

Qui no s’ha trobat de sobte amb lo crio que té pipí (los xiquets/tes són d’una immediatesa perillosa), amb una persona gran que té una “urgència”, o amb algun company/a que té Crohn o colitis ulcerosa? Llavors es passa un mal rato. Molts cops, depens de si hi ha un bar o restaurant a prop. Aprofito per donar les gràcies a tots els establiments que amablement et deixen usar els seus lavabos, en aquest casos, suplint així una necessària instal·lació municipal. Als que us passi i pugueu, feu-ne una consumició, és el mínim per “donar les gràcies”. Altres cops, en situacions així, si ets de Tortosa, depens de l’amabilitat de la gent (vine, que a prop viu “fulanito” o un parent de parents, o un conegut…)
Si ets de fora, però, o bar, o res. Quina imatge donem? Volem ser una ciutat turística i no tenim ni vàters públics? Almenys, un per barri o zona de la ciutat.

Al maig de 2017, el grup municipal Movem Tortosa va presentar una moció constatant aquesta problemàtica i demanant estudiar on feien més falta lavabos públics a la nostra ciutat, per tal d’instal·lar-ne on fos més necessari.

La moció, defensada pel senyor Vallespí, va ser aprovada per unanimitat. Estem acabant el 2021, i ni s’ha fet cap estudi del tema, i, per suposat, ni s’han ficat serveis públics enlloc de Tortosa.

Com tantes altres mocions aprovades, aquesta també s’ha quedat al calaix. De què serveix aportar idees per millorar la ciutat, per facilitar el dia a dia dels nostres ciutadans i ciutadanes, per donar-li una millor imatge, si les poques mocions que s’aproven del primer grup de l’oposició, tampoc es duen a terme? Quina higiene democràtica demostra aquesta deixadesa?

Si mai aneu per Tortosa amb crios menuts, amb gent gran o malalta, amb embarassades, i us trobeu amb aquest problema, entendreu com n’és d’important un lavabo públic.
La higiene personal, és un dret humà, i no tenir-la a l’abast ens degrada com a persones. Rentar-nos les mans (ara encara més necessari amb la covid), o el simple fet d’utilitzar un vàter públic, és de vegades, a la nostra ciutat, una difícil aventura.

Des d’aquestes pàgines, demanaria per a la nostra ciutat més higiene, per a la nostra vida quotidiana, i també una política més higiènica per part de l’equip de govern, i que duguin a terme les mocions que s’aproven als plens que representen la ciutadania.

Cinta Galiana
Cinta Galiana
Doctora en Ciencies de l'Activitat Física i l'Esport
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 54 = 62

Últimes notícies

-->