HomeSocietatEl 2021, s’han atès 500 dones a l’Ebre i s’han posat 174...

El 2021, s’han atès 500 dones a l’Ebre i s’han posat 174 denúncies per violència masclista

Les Terres de l’Ebre tornen a mobilitzar-se per a denunciar la xacra social de la violència masclista i per a reclamar-ne l’erradicació, en el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, el dijous 25 de novembre. I és que durant estos mesos de 2021 s’ha incrementat el nombre de dones víctimes que s’han adreçat als diferents cossos policials del territori, i, a més, s’ha registrat un increment de les denúncies. Segons ha donat a conèixer la directora d’Igualtats i Feminismes a l’Ebre, Mar Lleixà, en declaracions al Canal 21, “l’any 2020, van atendre’s 463 dones a la Regió Policial de les Terres de l’Ebre i s’hi van presentar 183 denúncies; enguany, fins al 31 d’octubre de 2021, s’han atès 500 dones i s’han presentat 174 denúncies per part de víctimes de violència masclista”.

La situació es repetix quant als Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) que hi ha a les Terres de l’Ebre: l’any 2020 van atendre’s 672 dones i es van realitzar 2.628 atencions -de les quals entre el 5 i 6% van ser per casos de violència masclista-, i, enguany, només durant el primer semestre del 2021, ja s’han atès 482 dones ebrenques i s’han realitzat 1.502 atencions. Si tenim en compte la mitjana de dones ateses en sis mesos, este 2021 un 43,45% més de dones han demanat ser ateses en un d’estos sis serveis que hi ha al territori.

Els SIAD, que s’ubiquen en totes les poblacions de més de 20.000 habitants, fan atenció i derivació amb els Serveis d’Intervenció Especialitzada en violència masclista (SIE), a més d’oferir serveis gratuïts d’assessorament psicològic i jurídic per a consultes sobre processos de separació, custòdies d’infants, incompliments de convenis i règims de visites, i situacions de discriminació o de violència masclista. El SIAD del Baix Ebre, seguit del de la Ribera d’Ebre, és on s’han atès més dones -133 i 101, respectivament-, i on s’han dut a terme més actuacions -551 i 307-, des del mes de gener fins al juny del 2021. Quant a la línia telefònica 900 900 120 Contra la Violència masclista, que atén les 24 hores del dia i cada dia de l’any, el 2020 van registrar-se 160 trucades de dones ebrenques, i este 2021, fins al 31 d’octubre, n’han trucat 105.

Este increment de dones ateses i de denúncies en els darrers mesos, tant pels serveis que es posen a la seua disposició des de l’Institut Català de les Dones, com pels cossos policials, no té una casuística clara. Tal com explica Lleixà, “el que sí que podem veure és que per un costat sortim d’una etapa de pandèmia en què tot va quedar una mica desdibuixat, però també sabem que quan les dones se senten acompanyades i tenen suport, s’atrevixen més a denunciar i afloren més els casos”. Tanmateix, Lleixà assenyala que “els casos que es denuncien són la punta de l’iceberg. Malauradament no sabem l’abast d’esta situació”.

Un dels passos per a intentar erradicar la violència que patixen les dones passa, diu la directora territorial d’Igualtat i Feminisme, per la “sensibilització i la prevenció” des de tots els àmbits. “Hem de fer polítiques interdepartamentals. S’ha de començar des que som menuts, des de l’escola, inculcant valors i actituds d’una societat més madura”. A més, va fer una crida a la “responsabilitat individual que tots tenim dins la societat, i quan, malauradament es produïsquen estes situacions, cal denunciar-les, poder fer este acompanyament des de la xarxa que tenim desplegada al territori, i sobretot, no mirar a un altre costat”.

Davant d’això, este dijous van organitzar-se diferents actes per a reivindicar la lluita diària que tenim com a societat per a aconseguir que les dones visquen lliurement sense que s’exercisca cap tipus de violència, siga física, siga psicològica, contra elles, pel fet de ser dona. Així, al matí van celebrar-se actes en commemoració del 25-N, un institucional a la Delegació del Govern a l’Ebre i un altre davant l’edifici dels sindicats a Tortosa; i a la tarda, l’Assemblea Vaga Feminista de les Terres de l’Ebre i diverses associacions feministes ebrenques tenien previstes accions pel territori: una Marxa de Torxes al passeig de l’Ebre i un acte polític a la pl. de l’Ajuntament de Tortosa, una concentració a la Ràpita, una altra, a Amposta, així com una passejada feminista per Alcanar, este diumenge 28 de novembre, entre d’altres. “El millor que ens podria passar com a societat seria que puguem traure esta data del calendari, perquè significaria que hem arribat allà on voldríem: a erradicar les violències masclistes”, conclou Lleixà.

 

Milloraran l’atenció a les dones que patixen violència masclista

Paral·lelament, els departaments d’Interior i Igualtat i Feminisme desenvoluparan un nou estudi per a analitzar el procés d’atenció que reben per part dels Mossos d’Esquadra les víctimes de la violència masclista quan posen una denúncia. “Volem escoltar les dones: és necessari conèixer com se senten ateses per part de la policia, per a poder continuar millorant l’atenció que els oferim”, va dir este dimecres el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. Així, es donarà veu a les víctimes de la violència masclista, per a millorar l’atenció que reben des del primer contacte amb el cos policial fins que se’n tanca el seguiment.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 2 =

Últimes notícies