HomeSocietatEl canareu Robert Garcia impulsa el Catalunya Clean Up Challenge: un repte...

El canareu Robert Garcia impulsa el Catalunya Clean Up Challenge: un repte que promou la recollida de residus i els ubica en el mapa

Què passa si unim tecnologia i reciclatge? Que surten idees com el Catalunya Clean Up Challenge (CCC) del canareu Robert Garcia, que proposen un repte a la comunitat per a recollir brossa i que, per mitjà de l’aplicació mòbil Literatti, permet ubicar-les al mapa. El seu objectiu és arribar a les 100.000 peces capturades -de moment porta prop de 28.000 fotografies- fins al 5 de juny, el Dia Mundial del Medi Ambient, així com el dia en què se celebra l’Ultra Clean Marathon, un  repte esportiu i ambiental -es corre i es recullen residus abandonats als espais naturals-, un esdeveniment que està guanyant molta força.

“El repte va de recollir brossa i fer fotografies abans de tocar-la per a saber quanta n’estem agafant, on es trobava i, encara el més important, és detallar quin tipus de brossa s’està recollint”, detalla Garcia. Tot i que es tracta d’una activitat individual, que es pot fer qualsevol dia de la setmana i en qualsevol moment, el seu impulsor determina que els beneficis que se’n deriven són col·lectius, ja que es neteja el medi ambient que compartim. A més, afegix que a diferència d’altres àmbits, en què el confinament municipal suposa una limitació, per al CCC això no és un problema, ja que “la gent pot sortir a passejar al parc del seu poble, a la platja o simplement al seu carrer i poden ajudar i formar part del repte recollint els residus que es troben”.

Ubicar-la al mapa és clau. “Cada platja, cada ciutat, cada poble i cada espai tenen una petjada de residus diferent, per això és tan difícil solucionar-ho”, diu Garcia, que afegix “ubicar els residus en un lloc concret i saber-ho ens dona la possibilitat de conèixer quina petjada de residus es té en cada lloc, la qual cosa permet trobar patrons i les administracions poden buscar possibles solucions i maneres de gestionar-ho”.

Les persones que vulguen participar en el repte, s’han de descarregar l’app Literatti, que és gratuïta, i s’han d’unir al CCC amb el codi ‘Catalunya’. Un cop has fet això, simplement has de fotografiar la brossa que recolliràs, pujar-la a l’app, que automàticament la geolocalitzarà. També s’han d’etiquetar les fotos per a identificar què són: quin tipus d’objectes, de quin material estan fets, i si és possible, identificar-ne la marca. L’app compta amb un sistema d’intel·ligència artificial per a facilitar esta identificació. Tota esta informació s’inclourà en una base de dades mundial.

Garcia va conèixer Literatti per mitjà de la multinacional on treballa, Berry, una empresa del sector del plàstic que va convidar els seus 50.000 treballadors a participar en un repte de neteja del medi ambient i que va culminar amb la recollida de 400.000 peces a escala mundial. A partir d’aquí va veure que no calia esperar que s’organitzessen jornades de recollida de brossa en determinats indrets, com es va fer a les platges després del temporal Glòria, sinó que “esta tecnologia empodera els usuaris i permet que cada petita acció que fa un particular, sumada a molts petits actes, generen un impacte. Això és el que es coneix com ‘l’efecte papallona’, que és l’essència del CCC”. En definitiva, el CCC vol crear persones més conscients i empoderades a no embrutar, fer una societat més sensible amb el medi ambient, un país més net i un món més sostenible.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 42 = 51

Últimes notícies