Les muralles del Castell de la Suda han sigut objecte d’una neteja integral de vegetació, una actuació que ha abastat tant la base com els panys de paret del recinte fortificat. Els treballs de desbrossament, que han tingut una durada d’un mes i mig, han sigut realitzats per l’empresa local Treballs Forestals Mascarell, sota l’encàrrec de Rècop Restauracions Arquitectòniques, adjudicatària de la rehabilitació del conjunt monumental, seu del Parador de Turisme. La neteja era un pas essencial per a començar la rehabilitació, que es preveu enllestir el 2028.
La intervenció s’ha centrat a eliminar les espècies vegetals que, al llarg dels anys, havien colonitzat les muralles i que posaven en perill la conservació del patrimoni arquitectònic, perquè acceleraven els processos de deteriorament de la pedra i les estructures de la fortificació.
Tala d’arbres
La neteja de vegetació ha sigut una intervenció extraordinària que ha dixat imatges espectaculars dels treballs, especialment els realitzats en zones verticals. “Hem talat més d’una vintena d’arbres, entre pins i xipresos, perquè era imprescindible dixar neta la base de la fortificació per a poder instal·lar-hi les bastides que permetran rehabilitar i netejar les pedres de les muralles”, explica Miquel Mascarell, de l’empresa Treballs Forestals Mascarell. “Amb tota la vegetació retirada, que hem trinxat in situ, hem obtingut uns 40 metres cúbics de biomassa per al compostatge”, afegix Mascarell, destacant l’abast de la intervenció.
La neteja vertical ha requerit tècniques especialitzades com l’escalada, la utilització d’arnesos i altres sistemes per a garantir una intervenció segura en l’eliminació de la vegetació que s’havia instal·lat de manera natural en zones altes i difícils d’accedir del recinte murallat de la Suda.
També s’ha netejat el pou de la fortificació, d’on s’han retirat les heures que cobrien esta cavitat de 30 metres de profunditat. El projecte de restauració preveu rehabilitar-lo.