HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catLa desinformació digital és un problema

La desinformació digital és un problema

Ja fa temps que les xarxes socials han deixat de ser només una font d’entreteniment. La seva finalitat inicial era oferir un espai de diversió on els usuaris poguessin interactuar, però la realitat és que, avui en dia, les xarxes socials s’han convertit en un poderós mitjà de comunicació on els comunicadors ja han identificat el seu públic més vulnerable: La Joventut. Aquestes plataformes no només mostren la imatge de manera pública de milions i milions de persones, sinó que també condiciona la manera en què aquestes puguin percebre la realitat depenent de quin contingut siguin consumidors.

Vivim en una societat hiperconnectada, on la informació circula a gran velocitat i on ho volem tot el més ràpid possible. Aquesta immediatesa condiciona la percepció de la realitat, ja que sovint consumim continguts on la informació que rebem no passa cap mena de filtre que pugui verificar o contrastar-se la seva veracitat. Aquesta manera d’informar-nos comporta un risc evident: La Desinformació. La facilitat d’accés a una quantitat gegant d’informació que tenim a la nostra disposició amb un sol “clic” ha creat una falsa sensació de coneixement, promovent així una cultura que, sota la meva opinió, és superficial.

L’exemple més clar el trobem a plataformes com TikTok o Reels d’Instagram, on els vídeos curts es visualitzen en qüestió de segons. Aquests vídeos s’han convertit en una eina per propagar, entre d’altres coses, discursos d’odi i missatges que estan totalment polaritzats i trets de context. Aquesta espècie de continguts es viralitzen amb molta facilitat, ja que apel·len a les emocions i reforcen els prejudicis dels consumidors. Aquests, immersos en tot allò que no és real però volen escoltar, comparteixen aquests tipus de missatges sense contrastar-los, creant així un cercle viciós de desinformació que cada cop afecta més gent, posant en risc el pensament crític de la nostra societat i la seva democràcia.

Per tal de prevenir aquesta situació, crec que és molt important educar-nos en el pensament crític i ser sabedors de com funciona el món mediàtic. Cal ensenyar a analitzar les fonts, verificar i contrastar notícies i qüestionar-nos els missatges, encara que aquests vinguin de les fonts amb les quals nosaltres estem d’acord. També és necessari que els comunicadors que promouen aquests discursos a través de les xarxes assumeixin la seva responsabilitat en el control, tot i que ells de ben segurs que són conscients d’allò que diuen o deixen de dir, però si ho continuen fent és perquè els hi funciona, i ho continuaran fent encara que això comporti crear una societat totalment desculturalitzada i desinformada. Per tant, prenguem consciència.

Pedro Sabaté
Pedro Sabaté
Estrudiant de periodisme
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies