HomeComerçEl comerç local d’Amposta busca adaptar-se a les noves tecnologies digitals

El comerç local d’Amposta busca adaptar-se a les noves tecnologies digitals

L’Ajuntament d’Amposta, a través de la regidora de Comerç i Mercat Municipal, va organitzar la setmana passada una jornada per a reflexionar sobre els reptes que té el comerç de proximitat actual i les estratègies de futur a seguir. Sota el nom de ‘Comerç, mercats i tecnologia’ es van posar sobre la taula la transformació i l’adaptació als canvis tecnològics.

La proposta, que va comptar amb la participació de professionals del sector, experts, estudiants i personal de l’Administració especialitzat en polítiques públiques vinculades al model de proximitat, ha estat la primera de les iniciatives que s’han fet gràcies a la subvenció dels fons Next Generation, que planteja diferents iniciatives per enfortir el model actual. Durant la jornada es van tractar temes com l’ús de les xarxes socials, els recursos digitals o fins i tot la intel·ligència artificial.

Susanna Sancho, regidora de Comerç i Mercat Municipal, explica que “es va centrar en com les noves tecnologies incidixen en el comerç i quins canvis generen. Ens trobem en un moment on hi ha hagut un canvi d’hàbits i de valors, però on també hi ha més consciència social”.

En este sentit, segons indica, tot i que ens estem tornant una societat més tecnològica, també es dona cada cop més importància a la compra de proximitat i la sostenibilitat. Això suposa uns reptes que el comerç necessita afrontar a l’hora d’encarar este món digital que, sobretot, pot ser un aliat a l’hora de comunicar.

“És necessari fer divulgació, formació i sensibilització, a més de facilitar el coneixement d’eines”, detalla Sancho, que avança que s’està preparant una guia digital per als comerciants, que els permetrà rebre al mòbil tot allò que cal saber, com, per exemple, com penjar un producte a Instagram o el funcionament de les ressenyes de Google.

“Així, tindran una eina a l’abast que s’anirà actualitzant constantment. D’altra banda, treballem també per a implementar iniciatives com el repartiment en vehicle elèctric o les taquilles intel·ligents, que puguen atraure aquell sector de la població que és digital i que encara no ve al mercat, a més de tot allò relacionat amb l’economia circular, com la campanya de bosses i envasos reutilitzables”.

Segons indiquen professionals del sector, fa temps que s’impulsen les noves tecnologies, però la seua implementació és lenta, especialment tenint en compte que hi ha molts tipus de comerç i que no tots tenen les mateixes necessitats.

“No té el mateix punt de vista un forn de pa que un concessionari o una empresa de serveis. No sempre es pot fer que tots vagen al mateix temps, cada un té els seus tempos i s’ha de mirar com lligar-ho per a poder executar un pla conjunt. És tot un repte”, assenyala el president de la Federació de Comerç d’Amposta (FECOAM), Joan Garcia, i afegix que també s’ha de tenir en compte el problema de la bretxa digital i buscar una forma en què les noves tecnologies puguen ser útils per a tothom. “El que està clar és que han vingut per a quedar-se”.

En l’altre àmbit al qual també pertoca este tema hi ha el Mercat. Una de les paradistes, Lourdes León, valora molt positivament el pla suggerit pel consistori, ja que hi veu moltes possibilitats, però assenyala que és imprescindible mantenir-se sempre actualitzat, perquè en qualsevol moment pot canviar. Així mateix, opina que ha d’anar més enfocat cap a la comunicació que no pas a la venda.

“El que han de fer estes eines és fer el mercat i el seu producte més atractiu per a la gent que no són compradors. En principi ha de servir per a captar els que encara no són clients. Parlem d’un comerç de producte, ha de ser d’esta manera i més amb una oferta que no és tan fàcil de trobar en altres llocs per la seua qualitat”.

De moment es seguiran implementant estes iniciatives que busquen aprendre a conviure amb les grans plataformes i continuar reivindicant el producte de qualitat, proximitat i temporada.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 28 = 33

Últimes notícies