HomeJoventutEl consum de tòxics se reduïx a la mitat en cinc anys...

El consum de tòxics se reduïx a la mitat en cinc anys entre jóvens de 15 i 16 anys a Amposta

El consum de drogues i alcohol entre els jóvens d’entre 15 i 16 anys s’ha reduït al voltant de la mitat des del 2019 fins al 2024 a Amposta i, a més a més, els jóvens asseguren iniciar-se en el consum més tard ara que fa cinc anys. Són dos de les principals conclusions a les quals ha arribat el projecte Planet Youth després de tres cicles d’enquestes anònimes de 95 preguntes a l’alumnat d’esta franja d’edat dels instituts de secundària de la ciutat, per a avaluar tant els consums de substàncies tòxiques com els factors de protecció: família, educació i lleure.

En relació al consum a l’edat dels enquestats, els que han fumat cigarretes en els últims 30 dies han passat del 39 % (2019) al 18 % (2024); els que han consumit cànnabis en el darrer mes, del 15 % al 8 %; els que han consumit alcohol en els darrers 30 dies, del 61 % al 38 %, i els que s’han emborratxat en l’últim més, del 34 % al 17 %. Un de cada deu adolescents encara creu que és necessari beure alcohol per a no quedar fora del grup d’amistats.

Pel que fa a l’inici del consum, els estudiants que declaren haver begut alcohol amb 13 anys o menys van passar del 40 % del 2019 al 24 % del 2024. El nombre dels que havien consumit cànnabis amb 13 anys o menys també es va reduir, del 10 % al 4 %, i els que havien fumat cigarretes a la mateixa edat precoç, també va baixar en una proporció similar: del 27 % al 14 %.

Les enquestes també permeten identificar i ponderar factors de risc i de protecció. Per exemple, se constata que a més consum de cànnabis més absentisme escolar, o que els clubs esportius de la ciutat funcionen com a protectors dels jóvens en relació als consums. Per això, amb vista al proper curs, els monitors rebran formació específica, perquè siguen més conscients d’este paper. L’estudi ha posat en relleu que passar temps amb les famílies, fer activitats de lleure i anar de manera regular el centre educatiu és un factor de protecció davant el consum de substàncies tòxiques.

En els qüestionaris també es tracten altres aspectes. Crida l’atenció la diferència entre noies i nois en l’àmbit del benestar: només el 30 % de les dones transmet que dorm vuit hores o més de mitjana al dia, pel 42 % dels hòmens; tan sols el 40 % de les noies creu tindre una bona salut mental, per un 68 % en el cas dels nois; només el 59 % de les dones afirma tindre bona salut física, per un 76 % dels hòmens, i únicament un 29 % de les noies “sent calma la majoria de vegades”, per un 53 % dels nois.

En general, gairebé la mitat dels jóvens de 15 i 16 anys passen tres hores o més al dia a les xarxes socials, i no totes les dades són positives, perquè ha crescut en dos punts (del 21 % al 23 % en cinc anys) el percentatge de jóvens que dorm menys per a poder estar més connectat a internet, i en quatre punts (del 14 % al 18 %) el dels que preferixen connectar-se a internet a passar temps amb altres persones. Al 36 % dels jóvens se’ls ha demanat que enviessen una foto provocativa a través d’internet; un 16 % l’ha enviat i un 16 % ho ha demanat, sense canvis substancials entre el 2019 i el 2024. En relació a la davallada del consum de tòxics, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, valora que “són uns bons resultats i validen la forma de treballar de l’Ajuntament d’Amposta en què tots els agents de la ciutat involucrats en el jovent treballen de manera comunitària”. En el mateix sentit, la coordinadora de l’àrea de Drets Socials i Ciutadania, Assumpta Eixarch, afirma que “en la mesura que sumem les mirades de tothom, som més eficients; per això, amb la prevenció treballen els agents educatius, com els centres i l’àrea d’Educació, els agents de salut, els de serveis socials, esports, Policia Local…” Tomàs destaca la importància de treballar amb les famílies, a través d’espais com la Brúixola i programes com Vincles; amb les entitats esportives per a garantir l’accés de tothom, i amb els centres educatius i la comissió d’absentisme.

Jesús Díez, tècnic de Prevenció de l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania, recorda que l’Ajuntament va entrar en contacte amb este programa el 2018 i que el mètode islandès se fonamenta en l’evidència científica del que està passant, a través de les respostes dels jóvens relacionades amb l’oci, el temps de lleure, la família, el benestar i el grup d’iguals. Durant els últims cinc anys -el 2022 no es va fer l’enquesta per la pandèmia- “s’ha obtingut un estudi diametral de tots els alumnes que han passat pels instituts d’Amposta”. Un altre tret del programa que destaca Díez és “el diàleg constant entre polítics, tècnics i la universitat”. La Universitat de Reykjavík és la que relaciona paràmetres i interpreta les respostes, i també hi participa el departament d’Inclusió de la URV. A partir d’aquí, se configura un equip que funciona com el grup de Prevenció de la ciutat. El suport de la plataforma Planet Youth era per a cinc anys i s’ha esgotat, però el grup de Prevenció, a partir de l’aprenentatge adquirit, continuarà fent enquestes i treballant en la direcció que ja ha donat els primers fruits, assegura Díez.

Òscar Meseguer Julián
Òscar Meseguer Julián
Periodista. Director del Setmanari l'Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies