HomeSense categoriaEl Copate impulsa un porta a porta als grans generadors d’orgànica

El Copate impulsa un porta a porta als grans generadors d’orgànica

Les Terres de l’Ebre reciclen prou bé, amb un 46% de recollida selectiva que se situa quatre punts per sobre de la mitjana catalana (42%) i més a prop de l’objectiu del 50% que la Unió Europea marca per al 2020. Però els responsables de l’àrea de residus del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate), que gestiona la recollida a tots els pobles del Baix Ebre i el Montsià excepte Tortosa i Deltebre, i el tractament dels residus de les dos comarques, estan preocupats pel pas enrere fet durant el 2018 en la recolida de l’orgànica -del 67% al 61%, segons les dades de l’Agència de Residus de Catalunya, tot i que també en este cas el territori està per damunt de la mitjana al país (54%)- i sobretot per l’alt percentatge de residus impropis (un 20%) que presenta l’orgànica, un defecte en la qualitat d’esta fracció -es destina bàsicament a compostatge per a adobs- que sí que té una incidència superior en relació amb la resta de Catalunya.  

Per fer-hi front, el Copate activarà “en els propers mesos” una campanya de recollida porta a porta dels grans generadors de residus i específicament d’orgànica: els establiments turístics i de restauració (hotels, bars, càmpings o restaurants) “que podrien fer l’orgànica perquè tenen accés als contenidors [marrons] però no l’estan fent”, assenyala Mercè Mariano, responsable tècnica de l’àrea de Residus de l’ens supracomarcal. Se n’han llistat uns 500 en l’àmbit Copate (22 municipis) i la campanya, en una primera fase, començarà per uns 250 establiments de la costa del Baix Ebre i el Montsià. “Es buscarà un model compatible amb els seus horaris” per a facilitar l’operativitat, avança Mariano, que també explica que ara s’està en fase de divulgació de la iniciativa, de compartir la idea amb ajuntaments i amb els responsables dels establiments i fer-ne pedagogia de la seua conveniència. La tècnica considera que, si es fa bé, “es podria millorar en 5 o 6 punts la taxa de recuperació” de l’orgànica de l’àmbit Copate. També revela que estos grans productors de residus generen un 30% dels residus municipals, quan, en canvi, només paguen un 10% de la factura de la brossa, amb la qual cosa els resultats de la campanya porta a porta es posaran a disposició dels ajuntaments per si consideren adient introduir una tarificació variable de la taxa d’escombraries, segons els volums generats. 

“Estem davant del gran repte de millorar la quantitat i la qualitat de l’orgànica, que és la columna vertebral d’un bon sistema de recollida”, conclou. L’acció començarà molt probablement per les Cases d’Alcanar i l’Ampolla,  i s’anirà estenent a la resta dels municipis de la costa de les Terres de l’Ebre. 

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 1 =

Últimes notícies