El Dia de la Terra

La primera foto de la Terra des de la Lluna va ser realitzada per l’astronauta nord-americà Bill Anders el 24 de desembre de 1968, mentre l’Apolo VIII orbitava el nostre satèl·lit natural.

Batejada com “The Earthrise” (la sortida de la Terra) és una de les fotografies més icòniques de la NASA. Mostra el nostre món emergint de la foscor de l’espai, sobre un paisatge lunar il·luminat pel Sol. Destaquen els colors blaus i blancs, símbol de la vida al nostre planeta.

La foto es va publicar per primera vegada a principis de 1969. Va figurar a les portades de diverses revistes influents (Time, Life, etc.) i se va convertir en un símbol i punt de referència dels emergents moviments conservacionistes i arreu del món. Tan és així que va inspirar el primer dia de la Terra, el 22 d’abril de 1970. 20 milions de persones van sortir als carrers per tot els Estats Units, un esdeveniment que encara avui és el major esdeveniment cívic de la història. A més, va donar lloc a la majoria de les lleis ambientals del món.

Les persones formem part de la Biosfera. Formen part de la Natura, composta per totes les espècies, els ecosistemes i els paisatges. Som una espècie més entre els milions d’espècies que habiten la Terra.
Ara, però, estem vivint uns moments en què tots els ecosistemes del planeta -sense excepció- s’estan veient afectats per les activitats humanes. Són uns canvis sense precedents, produïts especialment durant els darrers 60 anys on, una sola espècie, natros, els humans, hem canviat el règim dels ritmes de la natura.
A aquestes alteracions en els ritmes naturals els anomenem canvi global. Els efectes són multiplicadors i han arribat a sotragar els límits del planeta. Llindars que la humanitat no hauria de transgredir per tal d’evitar canvis ambientals globals no desitjats, nocius i fins i tot catastròfics.
Estem vivint a l’Antropocè, època on els canvis en els ecosistemes estan repercutint directament o indirectament sobre el benestar de les persones. Estem comprometent la capacitat de la natura a l’hora de generar beneficis essencials per a la societat.

Vivim a la Biosfera. Una capa de 20 km de gruix al voltant de la Terra. L’hem de conservar per garantir la salut i el benestar de les persones i de les generacions futures.

El món funciona com un sol organisme, on totes les espècies estan connectades. La nostra vida depèn del medi que ens envolta i dels altres éssers vius. L’aire que respiren el produeixen les plantes i els oceans. Necessitem aire i aigua de qualitat per viure la vida, la bona vida.
La natura ens ofereix espais saludables, on podem xalar del nostre temps lliure, practicar esport, descansar, fotografiar, curar-nos, o gaudir en silenci.

Totes i tots podem actuar per preservar allò que ens aporta beneficis al nostre benestar: des del nostre lloc de treball, per mitjà de les nostres opcions polítiques i socials, col·laborant amb entitats conservacionistes locals o bé, triant els aliments, serveis o productes que adquirim, etc.
Activat’, descobreix el teu entorn, col·labora i suma’t a les organitzacions i persones que treballen per canviar i viure en un món més
saludable.

Xavi Abril
Xavi Abril
Parc Natural del Delta de l'Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + = 18

Últimes notícies