HomeSense categoriaDarrere el Premi Nacional de Cultura

Darrere el Premi Nacional de Cultura

El riu ample i feliç amb tarongers florits que definia Gerard Vergés s’ha convertit en el bressol d’un dels certàmens literaris més importants de la llengua catalana. La fira d’espectacles Litterarum de Móra d’Ebre ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Cultura i enguany en prepara una nova edició, la dotzena, que la portarà a nous espais, escenaris i també nous públics. Serà entre el 30 de maig i el 2 de juny.

Al llarg d’esta dotzena d’anys, la capital de la Ribera d’Ebre ha estat l’escenari d’obres exquisides de la literatura en llengüa catalana d’arreu dels Països Catalans. Les exiquisides obres d’autors com Ramon Llull, Ausiàs Marc, Joan Brossa, Maria Mercè Marçal, Joan Vinyoli o Mercè Rodoreda han ressonat en forma de música, teatre o dansa a la vora del riu Ebre, com també ho han fet els escrits d’Artur Bladé, Sebastià Juan Arbó, Gerard Vergés o Jesús Moncada. Tot en un espectacle únic, i que ha estat reconegut amb la màxima distinció de la Generalitat: el Premi Nacional de Cultura.

Un concert dels Mishima ha servit, este cap de setmana, per a celebrar el guardó. Personalitats del món de la cultura a l’Ebre, organitzadors, autors i públic en general van poder gaudir d’un concert amb tocs literaris que també va servir com un primer preàmbul de l’edició d’enguany. L’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, va destacar que “Litterarum sempre té la capacitat de sorprendre” i aquí radica gran part del seu èxit.

La festa va servir també per a presentar el cartell de la nova edició, obra de l’il·lustrador Ignasi Blanch, inspirat en Alícia en el país de les meravelles, de Lewis Carrol.

L’organització encara no ha donat a conèixer la programació que hi haurà en l’edició d’enguany. Tot i això, s’espera que siga l’edició amb més assitència de públic i, sobretot de persones vinculades a festivals, teatres i ajuntaments encarregats de contractar actes i espectacles culturals. “Litterarum és també un gran aparador d’espectacles culturals de primer nivell, que venen a Móra d’Ebre i es poden donar a conèixer a programadors de tot Catalunya, que poden observar les seues actuacions, parlar amb ells després, i tancar noves col·laboracions”, explica Albert Pujol, director de la fira d’espectacles Litterarum.   

 

La fira del llibre ebrenc aplega uns 2.000 llibres d’autors o temàtica ebrenca 

 

 

Llibres amb d.o. ebrenca

Paral·lelament a la fira d’espectacles Litterarum s’organitza la Fira del Llibre ebrenc, que aplega a la plaça de Dalt de Móra d’Ebre més de 2.000 títols d’escriptors ebrencs o relacionats amb les Terres de l’Ebre. Com és habitual, el recinte acull les presentacions de les novetats literàries més destacades de l’any. “És la mare del Litterarum i ens permet arribar a molt de públic i posar en valor la literatura ebrenca, i oferir tant autors clàssics, com les novetats”, explica Pujol.

En el marc de la fira del llibre també s’organitza el clàssic concurs de narrativa curta Llibresebrencs.org, que premia els relats d’escriptors ebrencs en diferents categories d’edat i que ha estat el bressol d’autors reconeguts, com l’exitosa Marta Rojals, natural de la Palma d’Ebre, que va guanyar un dels premis en l’edició del 2006.

El premi Llibresebrencs.org s’organitza conjuntament entre la Fira del Llibre, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), l’Institut Ramon Muntaner i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. En l’edició d’enguany, els escriptors tenen temps d’enviar el seu relat mijtançant el correu elèctronic fins al proper dimarts, coincidint amb la diada de Sant Jordi.

 

El grup Obeses participa en les residències artístiques.

 

Residències artístiques

En els últims anys, una altra de les apostes decidides del Litterarum ha estat la creació de les residències artístiques, on un artista o grup musical i un escriptor o poeta compartixen un cap de setmana a Móra d’Ebre per a treballar conjuntament amb un nou espectacle de caire literari. La creació que surt a la llum arran d’esta experiència es presenta després en primícia al Litterarum, en una nit de lletres a la llibreria Bassa.

L’edició d’enguany ha tingut lloc este cap de setmana i ha reunit el grup osonenc Obeses amb el poeta Jaume Coll que, a la vegada, és el baixista del conjunt. 

Després de passar dos dies a la Ribera d’Ebre, Coll va reconèixer que, a partir de la seua obra poètica “s’ha treballat en una nova composició, que tracta sobre la vida i també sobre les etapes d’un riu: que naix amb l’aigua verge de les muntanyes, avança cap a la plana, fins als meandres per a acabar desembocant al mar”. El vocalista del grup, Arnau Tordera, va destacar que les residències artístiques del Litterarum “són una iniciativa molt profitosa” i que permet als grups “treballar de forma intensiva i amb nous formats i nous projectes, que sempre han estat interessants per a Obeses”.

El proper dia 31, divendres, a la nit estrenaran l’espectacle a la llibreria en format acústic i adreçat especialment a programadors i públic convidat.

 

Ignasi Blanch ha dissenyat el cartell d’esta edició del Litterarum. 

 

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 80 = 90

Últimes notícies