HomeJustíciaEl director de Memòria Democràtica assegura que el monument es retirarà, més...

El director de Memòria Democràtica assegura que el monument es retirarà, més tard o més prompte

La retirada del monument es troba aturada des de fa gairebé dos anys. El jutjat contenciós número 2 de Tarragona va decretar la paralització dels treballs a pocs dies del seu inici com a mesura cautelar i a petició del Corembe, el Col·lectiu per la Reinterpretació del monument de la Batalla de l’Ebre.

El director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses, ha assegurat en declaracions a L’Ebre al Dia de Canal Terres de l’Ebre, que els treballs de retirada “estan pendents del procediment judicial” però ha precisat que “en cap cas es posa en dubte que es tracta d’un monument franquista, sinó que el procediment està valorant de qui pot ser la competència del monument”.

Així, segons Aragoneses, amb l’aprovació de la nova Llei de memòria democràtica per part del Parlament “l’administració que es declare com a competent haurà de complir la llei, siga quina siga, i assumir la retirada del monument”. Per tant, el desmantellament del monòlit seria qüestió de temps.

L’avantprojecte de la nova llei de memòria establix que les administracions hauran de retirar la simbologia franquista de la via pública en un termini màxim de dos anys. Per això, Aragoneses assegura que “tant si l’administració titular és l’Ajuntament com si és una altra, s’haurà de complir de llei”.

Aragoneses ha afegit, però, que “la llei diu que s’ha de retirar, però en cap cas parla de destruir” i, per tant obre la porta a conservar el monument en un altre espai, “com en un magatzem o en un altre lloc que puga ser conservat”. “El que està clar és que no pot estar a la via pública, perquè és un espai de trobada, de diàleg i de tothom”, ha emfatitzat.

La interlocutòria del jutjat número 2 de Tarragona es va fer pública al juliol de 2021, just quan s’estaven efectuant els treballs previs a la retirada del monument. El novembre de 2020, el llavors vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonés, i la consellera de Justícia, Esther Capella, van anunciar la retirada des de la llera del riu, a Ferreries.

Tot i que el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) -que havia d’assumir les tasques de retirada- va presentar un recurs d’alçada, el TSJC va donar la raó al jutjat de Tarragona i va refermar les mesures cautelars de paralització de les obres.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 78 = 80

Últimes notícies