HomeJustíciaPoden tardar un any i mig com a mínim en retirar el...

Poden tardar un any i mig com a mínim en retirar el monument franquista del riu a Tortosa

El jutge que instruïx una de les dos peces incloses en el recurs contra la descatalogació del monument de la Batalla de l’Ebre, al seu torn un dels tres recursos presentats pel col·lectiu Corembe [entitat pel manteniment i la reinterpretació del monòlit] per a evitar la retirada del monument franquista per part de la Generalitat, ha designat un pèrit de la Reial Acadèmia de San Fernando per tal que elabore un informe sobre el valor artístic del monument, una de les proves pericials demanades tot just per la representació del Corembe. A partir del triple recurs presentat l’estiu del 2021 -contra la descatalogació, contra la llicència d’obra atorgada per l’Ajuntament i contra la competència de la Generalitat per a retirar el monument- quan ja havien començat les obres prèvies al desmantellament, es va iniciar un recorregut judicial, que fa un any i mig que es va encetar, d’entrada, amb la suspensió cautelar de la retirada per part d’un jutjat contenciós administratiu de Tarragona, i que encara no ha fructificat en cap resolució indicativa de quin serà el tractament per part de la justícia.

L’estiu passat, com avançava esta publicació, va quedar vist per a sentència un dels dos procediments oberts per separat arran del recurs contra la descatalogació presentat directament davant del TSJC -perquè afectava el POUM-, concretament, segons fonts jurídiques del Corembe, la part que feia referència a qüestions processals, com ara “la falta d’informes i de motivació”. És a dir, el Corembe considera que no havia canviat res en relació amb el 2007 perquè el monument fos exclòs, com va decidir el ple municipal, del Catàleg d’edificis i conjunts urbans i rurals de caràcter històric artístic i ambiental de la ciutat i municipi de Tortosa. L’altra part del procediment és la que analitza l’argumentari del Corembe en favor del valor històric i artístic del monument. Tot i que la part recurrent ha demanat que s’unifique tot en un sol procediment, fins ara s’ha instruït de forma separada, i és en este punt que el jutge ha demanat l’informe a la Reial Acadèmia de San Fernando, la institució artística de més llarga trajectòria a Espanya.

Per tant, no hi haurà encara de forma imminent resolució sobre la descatalogació i, atenent que la jutgessa de Tarragona ja va dixar clar que no iniciaria el procediment per a dirimir si la Generalitat pot o no retirar el monument franquista del riu a Tortosa fins que el TSJC es pronuncie sobre el recurs contra la descatalogació, ni s’entreveu el final del serial. Les mateixes fonts consultades del Corembe calculen que la primera sentència encara es pot allargar uns mesos, potser a l’estiu, i en tot cas no serà ferma. De fet, previsiblement les dos parts -la recurrent i la Generalitat- presentaran recurs si perden. El Corembe té intenció d’arribar “fins al final”, cosa que inclou el Tribunal Suprem si s’escau, en els processos judicials en què tinga esta opció.

Així, la retirada del monument franquista, en el cas que s’acabe fent efectiva amb l’aval judicial, podria demorar-se encara més de dos anys, ja que el desmantellament s’ha d’escometre a l’estiu, amb una gran grua des de la mateixa llera del riu, quan este baixa amb menys cabal. La suspensió cautelar es manté després que el TSJC desestimés el recurs que va presentar la Generalitat contra la paralització dels treballs. L’Ajuntament de Tortosa ja no va presentar cap recurs al respecte.

el parlament torna a demanar la retirada En tot cas, la decisió per part del TSJC serà clau per a desbloquejar o posar punt i final al procés de retirada. “A la mateixa licitació de les obres i la llicència ja es fa menció que si el monument està catalogat no es podrà retirar, i per tant, si finalment el TSJC acaba declarant la nul·litat de la descatalogació, seria determinant per a la resta de processos”, considera Alejandro Hernández, advocat del Corembe.

En l’àmbit polític, el Parlament de Catalunya va instar a finals d’any el Govern a eliminar els símbols franquistes de la via pública i entre ells, el monument de Tortosa, en aprovar una moció d’Esquerra Republicana que feia especial èmfasi al monòlit que hi ha al mig del riu. L’executiu també té pendent l’aprovació d’una nova llei de memòria que pogués abordar específicament el cas del polèmic monument tortosí, inaugurat per Franco en honor als vencedors de la guerra. El PSC, Esquerra, Junts, la CUP, En Comú Podem i Ciutadans van votar-hi a favor, mentre que el PP i VOX la van rebutjar.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

87 + = 95

Últimes notícies