TERRES DE L’EBRE // Acudir a donar sang ha estat un dels motius permesos per a trencar el confinament durant estos mesos, de la mateixa manera que des del Banc de Sang feien també una crida important a la donació de plasma, un procés que, tot i ser una mica més lent, podria ser determinant per a curar les persones infectades. El doctor tortosí i director del Banc de Sang d’Extremadura, Josep María Brull Sabaté (Tortosa, 1954), creu fermament en aquest tipus de tractament per a fer front a la pandèmia.
El que es proposa, en conversa amb el setmanari l’ebre, no amaga cap incògnita: les persones que hagen superat la Covid-19 i estiguen en les condicions habituals que es demana als donants són candidats a donar plasma que, posteriorment, s’utilitzarà per a tractar altres afectats pel coronavirus. El doctor Brull explicava que “a banda dels que no poden donar per edat o perquè tenen alguna patologia o malaltia que els impedix donar plasma, també s’ha de tenir un bon estat de salut i no prendre medicació antihipertensiva entre d’altres, ni tenir antecedents d’hepatitis, sífilis, sida o tuberculosi. A banda de no tenir cap mena de símptoma del coronavirus, per més lleu que siga”. De la mateixa manera, el director del Banc de Sang d’Extremadura també aclaria que els donants no poden haver rebut transfusions prèviament o, en el cas de les dones, haver estat embarassades.
El procés d’extracció del plasma és similar al de la sang, tot i que té algunes peculiaritats. Com que és un procés que es fa per afèresi, no es pot realitzar en una carpa o un punt eventual com els que sovint instal·la el Banc de Sang, sinó que la majoria de cops s’ha d’acudir a un hospital. La diferència en este tipus de donació és considerable, explicava el doctor en una entrevista amb El Periódico d’Extremadura: “Quan tenim un donant normal extraiem una bossa de sang i al banc es fracciona per a obtenir tres productes diferents: hematies, plaquetes i plasma. En canvi, d’esta manera és la mateixa màquina qui s’encarrega de fraccionar l’extracció i retornar al donant les hematies i les plaquetes, per la qual cosa es pot extreure més plasma. Si amb una donació normal es poden recollir uns 250 centímetres cúbics de plasma, amb afèresi se n’aconseguixen uns 600, cosa que permet fer dos transfusions”. Un cop extret el plasma, este es processa com qualsevol altra donació de sang i se’n fan proves per a determinar els anticossos de la Covid-19 per a saber si estos han generat la quantitat suficient de defenses per a poder aprofitar el plasma de la donació.
Tot i que la incorporació del tractament per a la cura de l’actual coronavirus siga molt recent, l’especialista tortosí constatava que el plasma ja és habitual per a tractaments de coagulació de la sang o per a trasplantaments de fetge. En relació amb la situació actual, afegia que “hi ha evidències que s’ha utilitzat en anteriors epidèmies com la pandèmia de grip espanyola del 1918, sense anar més lluny; però també es va provar amb altres coronavirus com el que va haver-hi el 2002 i 2003 i amb la Síndrome d’Orient Mitjà (MERS) del 2012 i en tots els casos va anar bé”. No és només Brull, però, qui dona suport a este tractament per a curar la malaltia, sinó que hi ha experts xinesos i italians que suporten que és un sistema eficaç i, com diu el doctor josep María Brull, gairebé exempt
d’efectes secundaris: “Els pocs efectes que hi puga haver els coneixem perquè treballem amb estos mètodes cada dia. El més comú seria que el pacient experimentés cefalees, lleugeres picors o una pujada de temperatura, fet que podria patir un 80% del 3% que poden tenir símptomes. La més greu seria una lesió pulmonar aguda produïda per una transfusió, una situació molt excepcional i vista en pocs casos”, sentenciava Brull. la teoria i la pràctica. Com explicava el director del Banc de Sang d’Extremadura, quan un agent extern recau sobre el nostre organisme, la primera reacció d’este és inespecífica; tot el contrari del que passa posteriorment amb el sistema immune, que oferix una defensa individualitzada davant de cada agent extern concret com seria el virus de la grip o el mateix Coronavirus. “Si funciona d’esta forma específica, si els anticossos d’una persona ja han aconseguit defensar-se i superar la Covid-19, per què no introduir-los a algun malalt perquè estos, que ja estan apresos, ajudin als del malalt a combatre el virus?”, qüestionava Josep Maria Brull. qüestionava Josep Maria Brull. El doctor concretava que el procediment ideal seria poder agafar els anticossos, individualitzar-los i posar-los sols, ja que gran part del plasma és aigua. Un procés que tardaria molt més a desenvolupar-se i per al qual es necessitarien moltes més donacions, per això en un moment com l’actual, de moment, estan procedint de forma més general.
A la pràctica, de tota manera, també deia que és força diferent, ja que cada pacient reacciona d’una forma determinada. Brull afegia que “hi han vegades que un pacient necessita una transfusió només, d’altres en necessiten dos; hi han vegades que el pacient tarda més o ments en curar-se… és un bon tractament per a eliminar el virus als cossos infectats, però en cap cas estem parlant de màgia”. D’altra banda, el tractament, segons citava Brull d’un estudi xinès, funcionarà millor en les fases inicials. “La malaltia per coronavirus té un índex de mortalitat relativament baix, cosa que significa que quan arriba a matar és perquè destruïx el sistema immune de la persona, que embogix i comença a produir coses que no li fan falta i llavors ja no es pot fer res amb el plasma”, comenta, i remarca que l’ideal és posar el plasma durant els primers 14 dies de diagnòstic de la malaltia i molt abans que el pacient necessite un respirador artificial.
Tot i que Josep Maria Brull viu a Extremadura, seguix la situació de les
Terres de l’Ebre des de la distància, i segons diu “amb preocupació, però amb certa tranquil·litat al mateix temps”, ja que confia que sis’ha passat a la fase 2 de desconfinament, igual que a Extremadura, és perquè no és dels territoris més afectats. Tot i això, igual que fa ell mateix allà on viu, recomana a tothom actuar amb precaució i sempre seguint les mesures indicades per les autoritats corresponents.