HomeSense categoriaEl Govern anuncia com i quan traurà el monument en el 45è...

El Govern anuncia com i quan traurà el monument en el 45è aniversari de la mort de Franco

EDICIÓ PAPER // La consellera de Justícia, Ester Capella, i el vicepresident i president en funcions Pere Aragonès, tenen previst explicar este divendres, 20 de novembre, just el dia que farà 45 anys de la mort del dictador Francisco Franco i en una compareixença des de Tortosa, just davant del monòlit, com i quan el Govern de la Generalitat traurà definitivament el monument d’exaltació feixista del riu Ebre.

Hi haurà notícies “exactes i exhaustives” sobre com es retirarà el monument del mig del riu, va avançar la consellera dilluns en la seua visita al Memorial de les Camposines. “Hi haurà un calendari acurat i els terminis en els quals ens podem moure”, va reiterar, i va tornar a reivindicar el pas endavant de la Generalitat davant del que considera inacció per part de l’Estat. “L’obligació l’ha tingut sempre qui n’era el propietari [la propietat no ha estat mai acreditada, però l’Estat en seria el responsable perquè va ser-ne l’impulsor]. No val fer lleis i que els altres complisquen”, va recriminar la consellera a l’executiu espanyol.

Capella i el seu departament, en mans d’ERC, no han buscat una data a l’atzar per a l’anunci. Just este divendres farà 45 anys de la mort de Franco, que va inaugurar el monument el 21 de juny del 1966 en una jornada històrica en què aquells que podien boicotejar la visita de Franco a Tortosa van ser detinguts temporalment i cada poble havia d’enviar tres camions plens de gent per a rebre el dictador, com recordava un exregidor de Santa Bàrbara en un reportatge de Francesc Millan publicat el 22 de gener del 2016 per esta publicació.

A més a més, Justícia també ha volgut esperar que es completés el procés de descatalogació del monument franquista com a bé patrimonial, si bé tant l’Ajuntament de Tortosa -i especialment l’alcaldessa, Meritxell Roigé- com el govern espanyol han recordat a la Generalitat que no calia esperar ni a la descatalogació ni a l’informe favorable de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per a traure el monument del riu. 

El cas, però, és que la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre (CUTE) va aprovar definitivament dilluns passat la modificació del planejament urbanístic de Tortosa per a descatalogar el monument de la Batalla de l’Ebre. El monòlit ja no s’inclou en cap de les tres categories de protecció incloses a la Llei del Patrimoni cultural català i amb la modificació definitiva del POUM de Tortosa se suprimix la fitxa 0154, corresponent al monument, del catàleg d’edificis i conjunts urbans i rurals de caràcter històric, artístic i ambiental de la ciutat.

Els informes sectorials aportats pel consistori eren favorables a la descatalogació i el plenari municipal ho va aprovar el passat 23 d’octubre. L’informe de la CHE tampoc conté cap objecció a l’eliminació del monòlit situat en domini públic hidràulic i la CUTE ha considerat que, pel que fa a la legislació urbanística, la proposta de modificació del planejament era
admissible.

 

Un arquitecte reivindicador del valor escultòric

Ara caldrà veure els detalls de l’execució de la retirada, que es coneixeran este divendres. D’entrada, l’únic que han confirmat fonts oficials a esta publicació és que el desmuntatge es farà respectant la integritat de tots els elements escultòrics, amb un procediment que permet tallar amb criteri els objectes metàl·lics. Això hauria de permetre guardar els diferents elements, està per veure si en algun espai per a ser exhibits o visitats. Si més no fins dimecres, a l’inici del tancament d’esta edició, l’Ajuntament de Tortosa no havia rebut informació sobre el projecte, que ha estat supervisat per l’arquitecte Antoni López Daufí.

Una figura que durant el debat previ a la consulta popular que es va fer el 2016, va reivindicar el valor escultòric del monument de Lluís M. Saumells, defensant que estèticament s’apartava dels criteris oficials del Servicio Nacional de Propaganda franquista i que el règim va fer ús d’una obra que essencialment no era franquista. 

Pel que fa a la retirada i trasllat, fonts del subsector dels sistemes d’elevació i transport sostenien el 2016 que retirar-lo i traslladar-lo a un altre emplaçament podria costar, pel cap baix, prop de mig milió d’euros. 

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 64 = 69

Últimes notícies