El govern de Pedro Sánchez vol tancar les centrals nuclears escalonadament, entre els anys 2030 i 2035. La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha reconegut que són dates més llunyanes de les que preveia el programa de govern socialista -que plantejava el tancament entre el 2024 i el 2028- i ara assegura que s’ha de garantir “la seguretat del subministrament elèctric”. Ribera ha reconegut que el tancament nuclear suposa “un horitzó que es desconeix d’avantmà”.
El govern, juntament amb Endesa -l’empresa pública de gestió de residus radioactius- i les principals elèctriques (Naturgy, Iberdrola, Endesa) han signat en les últimes setmanes un calendari de tancament de totes les centrals nuclears de l’Estat. En este calendari es preveu que la central nuclear d’Ascó I tanque l’1 d’octubre del 2030 i Ascó II ho faça l’1 de setembre del 2032, mentre que Vandellòs II tancaria l’1 de febrer del 2035. La primera central nuclear espanyola a tancar seria Almaraz I -la més antiga-, l’1 de novembre del 2027, i la darrera seria la de Trillo -la de construcció més recent-, amb el tancament previst per a l’1 de maig del 2035.
Tot i això, el tancament nuclear ha obert una guerra entre les principals companyies elèctriques de l’Estat inclús després de signar el pacte de tancament. Mentre que Naturgy (antiga Gas Natural) i Iberdrola plantegen tancar les nuclears com a data màxima en el calendari previst, des d’Endesa interpreten que estes dates serien un període mínim pel qual les centrals nuclears poden funcionar. Tot i això, les llicències d’operació les concedix sempre el govern de l’Estat.
La discrepància sobre si les dates del calendari són un màxim o un mínim, s’ha traduït en l’última setmana en discrepàncies al consell de direcció de les centrals nuclears. Els consells de direcció d’Almaraz i de Vandellòs havien de pactar la renovació de les llicències d’operació de les dos plantes per a presentar-les davant el govern. Tot i això, Iberdrola i Endesa van ser incapaces d’arribar a un acord, ja que Iberdrola voldria tancar les centrals com més aviat millor, mentre que Endesa és partidària d’allargar el període d’operació. Els consells de direcció van acabar sense acord i han estat posposats per a la setmana vinent: el dia 19 a Almaraz i el dia 20, a Vandellòs.
La central nuclear d’Almaraz està participada en un 53% per Iberdrola, en un 36% per Endesa i en un 11% per Unión Fenosa. Vandellòs II és propietat al 72% per Endesa i un 28% per Iberdrola, mentre que Ascó I és 100% propietat d’Endesa i Ascó II està participada en un 85% per Endesa i en un 15% per Iberdrola.
Pla de residus
La ministra Teresa Ribera també ha donat a conèixer esta setmana que el govern i Endesa estan elaborant el Pla general de residus radioactius. Es preveu que “estiga llest” el proper mes de juny i haurà d’abordar la gestió dels residus de totes les centrals nuclears espanyoles -també els de Vandellòs I, que són a França- un cop acabe el temps d’operació. El magatzem centralitzat de Villar de Cañas encara no ha començat a construir-se i la seua posada en marxa és una incògnita.