HomeSocietatEl Govern, sobre la decisió de prorrogar les restriccions de la covid-19:...

El Govern, sobre la decisió de prorrogar les restriccions de la covid-19: “No és agradable, però és necessari”

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha justificat la decisió de prorrogar dues setmanes més les restriccions actuals per la sisena onada de la covid-19 per “evitar que l’elevadíssim nombre de contagis provoqui danys majors“. “No és agradable, tampoc desitjat, però és necessari“, ha afirmat en la roda de premsa posterior al consell executiu. El Govern ha enviat la resolució al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè doni el vistiplau a la pròrroga del toc de queda i la limitació de les trobades socials a deu persones -les que necessiten aval judicial-. Plaja ha confirmat que les cavalcades es podran celebrar com estava previst, amb mesures específiques com portar la mascareta en tot moment i evitar les aglomeracions.

La portaveu ha argumentat que el Govern ha decidit prorrogar les restriccions -entre les quals també hi ha el tancament de l’oci nocturn o l’aforament del 50% en la restauració i del 70% en comerços, gimnasos i activitats culturals- amb “la certesa que és l’opció correcta per controlar la sisena onada” i amb “el compromís de flexibilitzar-les quan les dades ho permetin“. La resolució s’ha registrat al TSJC aquest dimarts al matí perquè avali les restriccions que afecten drets fonamentals.

Plaja ha reconegut que és “dolorós” aplicar restriccions perquè són “conscients” que “condicionen el dia a dia de les persones” i “impacten en el terreny econòmic i l’àmbit emocional“, però ha afegit que els indicadors “van a l’alça” des de fa setmanes i que el pic de contagis encara no ha arribat. La portaveu ha remarcat que els experts “coincideixen que cal mantenir les mesures per minimitzar la interacció social”.

La portaveu del Govern també ha advertit de l’augment de visites a l’atenció primària i de les hospitalitzacions, tant a planta com a l’UCI, pel gran nombre de contagis, encara que la variant òmicron sembla que revesteix menys gravetat (les dades encara són molt preliminars).

La decisió del Govern de prorrogar les restriccions, que van entrar en vigor el 24 de desembre per dues setmanes, s’emmarca en plena sisena onada, condicionada per la variant òmicron, que ha disparat els contagis a xifres que no s’havien vist en tota la pandèmia -més de 130.000 casos notificats en l’última setmana-. Hi ha 1.796 pacients ingressats per covid-19 i 475 a les UCI. Aquest dilluns, l’atenció primària va fer 73.628 visites per covid-19 -en el pic de la cinquena onada, en va fer 47.992-.

Cavalcades

Sobre les cavalcades, aquest dimecres, Plaja ha assenyalat que cada municipi fixarà els horaris i les característiques exactes de les desfilades i campaments reials i ha recordat les mesures específiques, com que tots els participants, també els Reis, portin la mascareta.

El Govern recomana als organitzadors de les cavalcades que dissenyin recorreguts que evitin els carrers estrets. Pel que fa als campaments reials, indica que s’estableixin controls d’accés en aquests espais i recomana que l’entrada i la sortida tinguin punts diferenciats i el circuit sigui d’un únic sentit.

El Govern no preveu fer cribratges

Preguntada per si el Govern estudia fer cribratges massius com en anteriors onades, Plaja ha respost que no preveuen organitzar-ne en aquests moments i ha indicat que la comissió delegada de la covid-19 no veu “la solució ni la resposta” en aquest tipus d’estratègia en el context actual.

Sobre el preu dels tests d’antígens, molt controvertit a l’estat espanyol, i la possibilitat que es venguin en altres establiments a part de les farmàcies, com passa en altres països, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent -que també ha comparegut a la roda de premsa-, només ha respost que es mostraria a favor de “totes les mesures que facilitin l’accés” a aquestes proves i ha recordat que la competència en aquesta matèria és estatal.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

58 + = 66

Últimes notícies