HomeEconomiaEl Grup Fruiter de Benissanet es fusiona amb la cooperativa per adaptar-se...

El Grup Fruiter de Benissanet es fusiona amb la cooperativa per adaptar-se a l’actual reconversió dels cultius

Este dimarts es farà oficial la fusió del Grup Fruiter de Benissanet –la cooperativa de fruita dolça més gran de la demarcació de Tarragona i l’Ebre- amb la cooperativa agrícola Sant Jaume del poble.

Ho van aprovar les assemblees de socis de les dos entitats divendres i es crearà una nova junta rectora amb representants de les dos cooperatives i presidida pel Grup Fruiter.

L’aliança permetrà adaptar els serveis a la reconversió dels cultius que s’està donant al municipi i a la comarca, ja siga per falta de relleu generacional dels pagesos o per desconfiança en el futur dels preus i les vendes de la fruita dolça. L’acord permetrà diversificar la producció amb la fruita seca, l’olivera i la vinya.

El Grup Fruiter de Benissanet produeix 5,5 milions de quilos anuals de fruita de pinyol a l’estiu, sobretot cirera, préssec, nectarina i prunes. Amb la fusió amb la cooperativa Sant Jaume també es gestionaran més de 700.000 quilos de raïm, 400.000 quilos d’olives i la producció que resulte de les noves plantacions d’ametllers amb rec de suport que s’estan fent. La previsió és que la facturació supere els 6,5 milions d’euros anuals.

L’operació respon a la tendència dels productors de fruita dolça de la Ribera d’Ebre a diversificar els cultius i recuperar aquells que hi havia abans. Com ha assenyalat Marc Piñol, gerent del Grup Fruiter de Benissanet, “la comarca s’està reconvertint” després d’una aposta i transformació “frenètica” fa anys per cultivar fruitar dolça en detriment dels cultius de secà, la vinya, olivers i ametllers.

“Donada la situació de la fruita dolça actualment, a la gent li fa una mica de por, el pagès es fa gran i està en previsió la mecanització de molts cultius”, ha apuntat el gerent. La falta de relleu generacional ha fet que els pagesos convertisquen els camps de fruiters per ametllers, olivers o, els que tenen drets, vinya. Els més joves continuen apostant per la fruita dolça “però sense massificar tant”, per si no els és rendible en el futur.

La fusió del Grup Fruiter i la cooperativa Agrícola Sant Jaume de Benissanet permetrà “minimitzar costos”, evitar “duplicitat d’estructures” dins del mateix municipi, i potenciar la competitivitat del conjunt. També faran inversions per millorar la sostenibilitat de les instal·lacions, com la col·locació de plaques solars que els permetran reduir la despesa energètica.

A les instal·lacions del Grup Fruiter continuaran gestionant la classificació i emmagatzematge de la fruita, mentre a la Cooperativa Agrícola Sant Jaume s’hi portaran la fruita seca, les olives i el raïm. Hi haurà nous serveis per al soci, com la secció d’ametlla, i es generaran nous llocs de treball. També es mantindrà oberta la botiga a la mateixa cooperativa.

Per fer l’acord, les cooperatives han rebut l’assessorament de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i el suport econòmic per als costos de la fusió del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant el Programa de Millora de la Competitivitat de les Cooperatives Agràries.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 6 = 14

Últimes notícies