HomeSalutEl laboratori 3D Atmosfera de l’ICS Ebre es consolida com a Unitat...

El laboratori 3D Atmosfera de l’ICS Ebre es consolida com a Unitat per a la planificació de cirurgies quirúrgiques complexes a l’HTVC

Del projecte pilot d’implementació de la tecnologia 3D, iniciat al setembre a l’ICS Terres de l’Ebre, ha nascut el Laboratori 3D Atmosfera, un espai tecnològic, on un equip multidisciplinari, mitjançant l’ús de la tecnologia 3D, dona suport als professionals sanitaris de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta per a la planificació d’intervencions quirúrgiques a través de la simulació avançada de cirurgies complexes, i afavoreix el desenvolupament de projectes de docència, simulació i I+D.

Entre els beneficis clínics i docents que aporta el nou laboratori estan:

  • Planificació quirúrgica virtual:

Mitjançant eines informàtiques tipus CAD es pot realitzar una reconstrucció tridimensional d’una regió anatòmica d’interès a partir de les imatges obtingudes d’una tomografia computada o ressonància magnètica, i simular una intervenció quirúrgica per a determinar-ne la viabilitat d’aquesta.

  • Impressió de models anatòmics:

Fabricació d’una rèplica anatòmica exacta del pacient a partir d’una reconstrucció 3D virtual. Aquesta opció ofereix la possibilitat a l’equip medicoquirúrgic de practicar prèviament la intervenció, així com poder seleccionar d’una manera més acurada el material d’osteosíntesi o prostètic a implantar, i inclús la seva preconformació per a una millor adaptació a l’anatomia del pacient.

D’altra banda, l’ús del model anatòmic imprès a la consulta, permet una millor explicació i comprensió de la patologia al pacient i familiars.

  • Guies i eines quirúrgiques personalitzades per a pacients específiques:

Disseny de productes sanitaris personalitzats a l’anatomia del pacient que milloren la precisió de la tècnica quirúrgica, minimitzant el temps quirúrgic i afavorint una millor i més ràpida recuperació postoperatòria.

  • Impressió de models per a Simulació i Docència:

Disseny i fabricació de models anatòmics per a tallers docents. Mitjançant la impressió amb diferents textures i materials es poden simular teixits anatòmics com ara la pell, os o vísceres, de tal manera que possibilita la formació del personal sanitari sense haver de desplaçar-se a un laboratori anatòmic universitari.

Durant el temps de la fase pilot del projecte, el Servei de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica ha realitzat una quinzena d’intervencions quirúrgiques ajudades per la tecnologia 3D, i la intenció del laboratori és l’extensió a la resta d’especialitats mèdiques i quirúrgiques de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa durant els pròxims mesos.

Entre les cirurgies que s’han dut a terme amb ajuda del Laboratori 3D Atmosfera destaquen la planificació preoperatòria d’una fractura d’escàpula, on el membre de la Unitat d’Espatlla, el Dr. Enric Sirvent Díaz, va poder fer la simulació virtual i preselecció del material quirúrgic adient prèviament a la cirurgia disminuint així el temps quirúrgic d’una manera considerable.

També va ser primordial la planificació quirúrgica que es va fer en un cas d’un tumor vertebral en l’àmbit lumbar. La impressió de la zona anatòmica en qüestió, amb la reproducció de la tumoració al seu interior, va permetre una correcta simulació i determinar la viabilitat de la tècnica quirúrgica percutània que es va poder realitzar a la sala de tomografia computada per la Unitat de Columna amb la col·laboració dels equips d’Anestesiologia, Radiologia i Infermeria Quirúrgica del centre.

El pacient va evolucionar favorablement i va ser donat d’alta en menys de 24 hores. La no realització d’aquesta intervenció, hauria suposat la derivació del pacient a un centre hospitalari de tercer nivell, amb els inconvenients personals i familiars que hagués pogut ocasionar pel desplaçament, dies ingrés i controls posteriors a consultes externes.

Per a poder dur a terme aquesta unitat 3D, l’ICS Terres de ha dotat al laboratori d’un espai físic a l’HTVC, d’ús exclusiu al mateix centre i l’adquisició de dues impressores específiques, així com d’un programari de reconstrucció i disseny 3D mèdic específic.

La missió principal d’aquest projecte és ser un espai per a la innovació i la incorporació de les noves tecnologies que sigui un motor d’acceleració cap a la medicina personalitzada, amb l’objectiu de millorar la qualitat assistencial a les Terres de l’Ebre.

L’equip està compost pel Dr. José Miguel Molina Márquez, traumatòleg i coordinador del projecte; Èric Barreda Prades, enginyer biomèdic especialitzat en disseny, programació i impressió 3D; i els tècnics de radiodiagnòstic Marta Provencio Ferreres i Miguel Ángel Armengod Navarro.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 3 =

Últimes notícies