HomeMeteorologiaEl Meteocat conclou que dos tornados van tocar a terra durant la...

El Meteocat conclou que dos tornados van tocar a terra durant la ventada de finals de novembre a l’Ebre

El Servei Meteorològic de Catalunya ha dut a terme un treball de camp per a analitzar els danys materials provocats per les ventades fortes d’origen convectiu que hi va haver a diversos punts de la meitat sud del litoral entre els dies 23 i 24 de novembre.

Esta situació es va produir en un context dominat per una depressió amb reflex a tots els nivells de la troposfera, centrada a la península Ibèrica, que havia quedat aïllada de la circulació general atmosfèrica. Al llarg de diverses jornades hi va haver precipitació extensa i localment extremament abundant, vent fort i mala mar. A més, es van arribar a observar, pel cap baix, fins a tretze trombes marines.

La visita als llocs afectats ha permès conèixer el tipus de fenomen meteorològic que va produir els danys materials, així com estimar les dimensions de la franja de danys i la intensitat. S’ha pogut concloure que cinc de les tretze mànegues marines van tocar terra. D’estos cinc, els dos primers van ser a les Terres de l’Ebre.

El primer tornado va tenir lloc el dimarts 23 al voltant de les 9.45 hores al terme municipal d’Amposta, a l’oest del Poblenou del Delta. Va ser d’intensitat EF0, segons l’escala de Fujita millorada (vent inferior als 138 km/h) i va recórrer 1,6 km.

El segon tornado va ser a les 11.28 al terme municipal de l’Ametlla de Mar i va afectar una franja de 180 metres d’amplada màxima i 8,3 km de longitud entre les Roques Daurades i les Planes. Va assolir el grau EF1 (138 a 178 km/h).

El tercer dels tornados va succeir al mateix municipi que l’anterior, si bé va afectar cala Forn i Sant Jordi d’Alfama. Va tocar terra al voltant de les 11.50 hores, va recórrer 4,2 km, l’amplada màxima de la traça de danys va ser de 90 metres i va ser d’intensitat EF1. El següent va tenir lloc a les 16.01 hores al municipi del Prat de Llobregat i va afectar l’aeroport. Va ser d’intensitat EF0 i la franja de danys va ser de 3,7 km, amb una amplada màxima inferior als 50 metres. El cinquè va ocórrer l’endemà, dimecres 24, a les 11.18 hores a Vilanova i la Geltrú. En aquest cas, la tromba marina es va dissipar ràpidament tan bon punt va tocar terra i només va recórrer poc més d’un centenar de metres. Va ser d’intensitat EF0.

 

 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 4 =

Últimes notícies

-->