El millor de nosaltres

“Hola Natàlia, avui la teva sang s’ha enviat a l’Hospital Dos de Maig per a un pacient. Moltes gràcies!”. Així deia el missatge que vaig rebre el 28 de novembre del 2020 del Banc de Sang, després d’haver-ne anat a donar per primer cop. Una amiga acabava de complir els 18 anys i estava esperant el moment per poder fer-ho. Jo, que mai havia pensat a donar sang, em vaig animar. Vam demanar cita per internet i hi vam anar. En aquella època, gairebé no podia veure ni una agulla, però recordo que en vaig sortir molt contenta. Evidentment, no em vaig imaginar per a res que, un any després, estaria a l’altra banda.

Des que em van diagnosticar càncer, són molts els amics que m’escriuen per dir-me que han anat a donar sang. Alguns per primer cop, altres ja són tots uns experts. M’envien fotos d’ells estirats a les butaques, de l’esmorzar que els donen després… Em fa molta il·lusió. Crec que a ells també, encara que jo no he necessitat cap transfusió fins ara. No m’ho arriben a dir explícitament, però d’alguna manera, senten que m’estan ajudant. O, almenys, així m’ho transmeten. Alguns fins i tot s’han fet donants de medul·la!

Quan vaig a l’hospital a fer quimioteràpia, sovint em trobo amb persones que estan rebent una transfusió. Em miro la bossa de sang amb emoció i me n’alegro per ells. Seguidament, penso en la persona que ho haurà fet possible i imagino el missatge que li arribarà aquell dia dient que un pacient ha rebut la seua sang. Estic segura que ambdós estaran tant o més contents que jo.

Només a Catalunya, cada dia es necessiten 1.000 donacions per poder cobrir les necessitats dels malalts. Fa dues setmanes es va realitzar la Marató de Donants que, tot i acabar amb 8.521 donacions, la xifra representa un 10% menys respecte als resultats de l’any passat. El Banc de Sang ha reduït el temps d’espera per anar a donar després d’haver donat positiu en covid, i s’ha passat de 28 a 14 dies. Per això, està fent una crida contínua a les persones amb una bona salut que vagin a donar-ne.

Penso que de vegades, no és fins que una persona propera ho necessita que ens atrevim a fer el pas. D’altres, simplement perquè ens fa especial il·lusió. El que sé amb certesa, és que donar sang no et deixa indiferent. Rebre‘n, tampoc.

Hi ha molts motius pels quals podem animar-nos a donar sang: podem pensar en algú del nostre voltant que ho necessiti, podem pensar en nosaltres mateixos, o fins i tot, pot ser que no hi hagi cap motiu personal concret. En qualsevol cas, el nostre gest tindrà una gran càrrega de generositat i, sobretot, d’humanitat. Qui ens diu que mai no puguem ser qui ho necessita? Salvar una vida pot ser molt més simple del que sembla i només ocupa 30 minuts del nostre temps. Donar el millor de nosaltres; per tu, per aquella persona, per tots.

Només necessitem una espenta. Ja has trobat la teua?

Natàlia Pinyol Darder
Natàlia Pinyol Darder
Estudiant de periodisme
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 3 =

Últimes notícies