HomeCulturaEl Museu d’Arqueologia dedica una exposició de gran format a l’art rupestre

El Museu d’Arqueologia dedica una exposició de gran format a l’art rupestre

Un viatge al passat de més de 50.000 anys, a la recerca dels orígens de l’art. Esta és la proposta de l’exposició Art Primer. Artistes de la prehistòria, que fins al mes de juny es pot visitar al Museu d’Arqueologia de Catalunya. La mostra que ocupa 800 m2 de l’espai central del museu vol explicar també l’art rupestre llevantí, una de les expressions artístiques més originals sorgides, tant a Catalunya com a la resta de la mediterrània peninsular, fa més de 7.000 anys. L’exposició està comissariada pels doctors Inés Domingo i Antoni Palomo i és la primera gran exposició que el Museu dedica a l’art rupestre.  

L’exposició ha estat organitzada com a cloenda del 20è aniversari de la declaració de l’Art rupestre de la façana mediterrània peninsular com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO, l’any 1998. L’exposició presenta més d’un centenar d’objectes únics de la prehistòria europea, procedents de museus i institucions catalans, francesos i de l’Estat espanyol, però sobretot en destaca una selecció dels calcs de pintures rupestres conservats al MAC. Per primera vegada, el Museu traurà la pols i exposarà estos calcs originals, alguns de més de 100 anys d’antiguitat, que il·lustren els primers grans descobriments d’art rupestre llevantí que els investigadors de l’Institut d’Estudis Catalans van fer recorrent tot l’arc Mediterrani. Entre els calcs exposats n’hi ha de les pintures rupestres d’Ulldecona, localitzades el 1978.

Una part de l’exposició està dedicada exclusivament a l’art llevantí i  hi són representats els tres jaciments que formen part de la Ruta de l’Art Rupestre de Catalunya: el del Cogul, el del Montsant i el d’Ulldecona. L’exposició també aborda la declaració de l’art rupestre de la façana mediterrània de la península Ibèrica com a Patrimoni Mundial l’any 1998.

A més, la mostra es completa amb nombrosos recursos audiovisuals i de realitat virtual en 3D, que mostren escenes animades de la prehistòria, reproduccions de processos tecnològics, o la visita immersiva de coves i abrics. L’exposició compta finalment amb l’Arqueolab, un espai de joc i interacció on es desenvolupen activitats per a tots els públics amb l’objectiu de fer possible una descoberta experiencial de l’art llevantí. 

 

Una exposició inèdita

Mai fins ara el Museu d’Arqueologia havia dedicat una exposició d’esta magnitud a l’art prehistòric i rupestre. La presentació de l’exposició ha comportat també l’edició d’un catàleg que, a més de les peces i documents exposats, integra diversos articles d’especialistes de l’art rupestre llevantí, que permeten un aprofundiment sobre els diversos temes abordats en la mostra.

L’exposició romandrà oberta fins al 28 de juny del 2020 i durant tots estos mesos el Museu organitzarà  un ample programa d’activitats complementàries, que integra visites guiades, tallers, classes magistrals i conferències d’especialistes. També hi ha previst realitzar visites organitzades a conjunts d’art rupestre, tant de Catalunya com de l’Estat espanyol, i una d’elles està previst de realitzar-se a les pintures d’Ulldecona al mes de maig-

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 80 = 87

Últimes notícies