HomeSocietatEl nou contracte de la gossera de Tortosa es licitarà en breu...

El nou contracte de la gossera de Tortosa es licitarà en breu i reobrirà la porta a les protectores

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va anunciar en l’últim ple que l’Ajuntament ja té a punt l’expedient amb les clàusules de licitació del nou contracte del servei de protecció i recollida d’animals. L’anterior concurs, per al període 2018-2020, el va guanyar l’empresa Seproanimal, coneguda popularment com el Corralet i envoltada de polèmica perquè les protectores havien qüestionat els seus mètodes. De fet, quan es va fer el traspàs, la protectora ARCA, antiga gestora de la gossera, va dixar el nucli zoològic sense animals per reticències a encomanar-los a l’empresa que havia guanyat el concurs. Ara, Seproanimal continua assumint el servei a través d’una pròrroga que les protectores o el principal partit de l’oposició, Movem Tortosa, també denuncien, perquè ja dura set mesos.

Reclamen una nova adjudicació que serà un fet en setmanes, com va avançar Roigé, i la principal novetat, segons fonts municipals, és que el plec redactat serà fruit d’”un estudi econòmic més acurat” i inclourà requisits més concrets sobre com s’han de gestionar les adopcions o altres aspectes. Les protectores podran presentar-se al concurs. De fet, ARCA ja ho va fer el 2018. Això sí, segons les mateixes fonts, estes protectores, per a optar-hi, hauran d’acreditar una determinada solvència, per exemple havent gestionat altres centres, i hauran de tenir els recursos suficients quant a nuclis zoològics o altres serveis.

Tot just ARCA i Progat han recollit en els darrers dies, segons han informat responsables de Progat, més de 600 signatures per a reclamar precisament que en compliment de la Llei de protecció dels animals 2/2008, que encarrega als municipis la competència de recollir i controlar els animals de companyia abandonats o perduts i els permet delegar-ho en una entitat externa, l’Ajuntament de Tortosa permeta que el servei el facen entitats protectores. El consistori, però, manté que si bé el concurs imminent en reobre la porta, també es podrà presentar qualsevol empresa acreditada, cas del Corralet mateix.

La controvèrsia va revifar fa un parell de setmanes quan l’entitat Progat va formular una denúncia davant l’Ajuntament contra Seproanimal per no haver prestat atenció veterinària a una gata atropellada. L’atenció la va assumir finalment Progat mateix, que reclama a Seproanimal 242,4 euros en concepte d’atenció mèdica. Es tractava de la tercera denúncia que Progat interposava per suposat incompliment del contracte pel que fa a la cura, atenció, protecció i defensa dels animals de companyia perduts o abandonats a la ciutat. Fonts oficials de l’Ajuntament sostenen que totes les denúncies que s’han presentat durant els tres anys de vigència del contracte han estat d’entitats com Progat, ARCA o la fundació estatal FAADA, bel·ligerants des del minut zero amb Seproanimal, i que, en canvi, no hi ha hagut queixes de particulars.

Quan arriba una denúncia o queixa, les mateixes fonts expliquen que s’obre expedient per a recopilar informació i se’n demana a l’empresa. No ha transcendit que cap expedient es resolgués amb una denúncia i, de fet, l’equip de govern -Junts per Tortosa i PSC- conclou que l’empresa “no ha incomplert el contracte amb l’Ajuntament”, tot i que sí que se li haurien hagut de reclamar més campanyes informatives sobre l’adopció i el servei sempre és “millorable”. Progat, contràriament, insistix que Seproanimal contravé la llei en no disposar de servei veterinari al nucli zoològic principal, la coneguda com a gossera de Tortosa a Sant Llàtzer, i que no vigila perquè els animals s’adapten a la nova situació quan els recullen.

L’empresa adjudicatària presenta un registre mensual dels animals que arriben a la gossera, en bona mesura a instàncies d’avisos de la Policia Local però també de la ciutadania; dels que continuen a la instal·lació i dels que tornen als propietaris. També dels que s’hi aplica l’eutanàsia previ informe veterinari. Moltes de les adopcions les duu a terme directament Progat. En total, durant el 2020 van passar per la gossera 218 animals, dels quals se’n van acabar adoptant gairebé la meitat i se’n van sacrificar sis [vegeu dades].
Movem Tortosa ha fet sovint bandera de la qüestió, en suport a les associacions de defensa dels animals del municipi que “han estat assumint la cura de la major part d’animals perduts i abandonats sense cap tipus de suport econòmic per part de l’Ajuntament”, i ha reclamat, juntament amb altres partits com la CUP, la remunicipalització del servei. Des de l’equip de govern responen que es va fer un estudi de costos i que van descartar l’opció en favor de l’externalització.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 71 = 73

Últimes notícies