HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catEl Parc Natural del Port obté la Carta Europea de Turisme Sostenible...

El Parc Natural del Port obté la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS)

El passat 2 de desembre a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les va dur-se a terme l’entrega de les acreditacions “Carta Europea de Turisme Sostenible”, un acte emmarcat dins la celebració del 20e aniversari de la creació d’EUROPARC.

La Federació d’EUROPARC reconeixia, així, que el Parc Natural del Port acompleix els requisits per adherir-se a la Carta Europea de Turisme Sostenible en Espais Naturals Protegits.

Però no ha estat un camí senzill aconseguir aquesta acreditació. De fet, la voluntat d’aconseguir la CETS per al Parc Natural del Port va iniciar-se durant unes jornades participatives que professionals i emprenedors locals van dur a terme entre el 2018 i 2019, en què es van valorar positivament les possibilitats i beneficis del turisme sostenible com un dels motors de desenvolupament socioeconòmic a l’interior de les Terres de l’Ebre, i ja va ser al 2020 quan es van dur a terme les primeres sessions de contacte amb els agents clau del territori per abordar-ne la primera fase, previ acord favorable de la Junta Rectora del Parc i amb el suport financer del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de la Diputació de Tarragona.

A partir d’aquí es va treballar intensament per constituir els òrgans de participació: El Fòrum permanent va ser constituït el febrer de 2021 amb la participació de 130 persones, i el Grup de treball ho va fer al mes de març amb 24 representants d’administracions i agents socials. El mes de maig es van crear 3 comissions formades per 30 persones, i posteriorment es va dur a terme la validació del document de Diagnosi i la validació de l’Estratègia per part del Fòrum, i entre setembre-novembre es realitzaven qüestionaris, entrevistes i tallers presencials del Grup de treball i de les Comissions sectorials on es va tancar el Pla d’acció. Aquest document descriu i agenda 43 compromisos d’acció que els diferents agents implicats hauran de desenvolupar entre 2022 i 2026.

El president de la JR del Parc Natural del Port, recollint a l’Eurocambra
l’acreditació CETS

 

El mes de juny de 2022 es va rebre la visita de la persona designada per EUROPARC per verificar el Dossier de Candidatura i contrastar in situ el grau d’implicació i participació dels diferents agents del territori en el procés dut a terme durant el darrer any. I ha estat al mes d’octubre d’aquest 2022 que el Comitè Avaluador de la CETS de la Federació EUROPARC ha aprovat la decisió d’adjudicar al Parc Natural del Port la Carta Europea de Turisme Sostenible en Espais Naturals Protegits.

A partir d’ara, el Parc Natural del Port continuarà treballant per consolidar aquest projecte i afavorir l’adhesió dels establiments i agents turístics de l’àmbit del Parc. En aquest sentit, a través del Fòrum permanent, que es va posar en marxa durant el procés d’obtenció de l’acreditació, particulars, empreses, administracions i entitats es poden sumar a la iniciativa i treballar per aplicar una gestió sostenible i protectora del medi. En la Fase II de la CETS, les empreses disposaran d’eines útils per millorar la seva sostenibilitat, així com de suport tècnic per adherir-s’hi, promoció en xarxa i una certificació de màxim prestigi internacional.

Paco Gas
Paco Gas
Secretari de Transició Ecològica de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

60 + = 64

Últimes notícies