HomeEconomiaEl Parlament avala la regulació dels pisos turístics i obre la porta...

El Parlament avala la regulació dels pisos turístics i obre la porta a què els ens locals puguen establir-ne un topall

El Parlament ha avalat este dimecres el Decret llei del Govern que ha de regular els habitatges d’ús turístic (HUTs) amb els vots a favor d’ERC, PSC, comuns i CUP. En canvi, Junts, Cs, Vox i PPC hi han votat en contra. La cambra catalana també ha aprovat que es tramite com a projecte de llei per poder fer modificacions.

Serà en este tràmit parlamentari quan PSC i ERC s’han compromès a introduir canvis, en concret, han acordat modificar la regulació dels pisos turístics per tal que siguen els ajuntaments els qui decidisquen si establixen un topall o no i a reduir de 262 a 140 els municipis on s’aplicarà la nova llicència necessària per tenir un HUT. Ara caldrà veure si estes modificacions implicaran canvis en els municipis ebrencs inclosos al decret i que són Tortosa, Amposta, Deltebre, l’Ampolla, l’Ametlla de Mar, el Perelló i Móra la Nova. Entre els més bel·ligerants amb el nou decret hi ha Deltebre, l’Ampolla i l’Ametlla de Mar que es troben entre la trentena de municipis de Catalunya que han signat un manifest demanant la retirada i replantejament del Decret llei.

El manifest lamenta que esta nova normativa envaïx competències urbanístiques municipals, no respecta l’autonomia local ni té en compte les particularitats de cada municipi. A més, subratllen l’impacte econòmic negatiu que la regulació podria tenir en les economies locals, especialment en municipis turístics, ja que alerten que “el sector HUT representa un 39,4 % de l’oferta allotjativa a Catalunya i contribuïx significativament a l’economia local, incloent-hi el comerç i la restauració”. Els municipis creuen que és possible “trobar un equilibri que respecti els drets dels propietaris d’HUTs, mentre es garanteix l’accés a l’habitatge assequible per a residents locals”. Ara caldrà veure quines modificacions es podran incloure finalment al decret durant la tramitació al Parlament com a projecte de llei. De fet, la consellera de Territori, Ester Capella ja va dir en seu parlamentària que no li agraden alguns dels canvis pactats amb el PSC perquè es dixen les “portes obertes” als municipis. I ha avisat que treballarà “en un futur” perquè el decret “torne allà on no hauria d’haver sortit mai”. Unes paraules que no han agradat al diputat del PSC Òscar Ordeig, que ha recordat que els acords s’han de “respectar”.

L’Ampolla demana ser exclòs del llistat de municipis del decret Abans de la validació parlamentària del decret, l’Ajuntament de l’Ampolla aprovava en el ple municipal celebrat el passat dijous 14 de desembre una moció en què demanava que el municipi quedés exclòs del llistat de poblacions catalanes afectades per la regulació.

La moció, presentada per Totes i Tots Som l’Ampolla-PSC defensa que, si bé, actualment l’Ampolla supera el límit de 5 pisos turístics per cada 100 habitants, el mercat d’accés a l’habitatge “no està tensionat” i lamenten que el decret suposarà un greuge important per al sector dels allotjaments turístics. De fet, l’alcalde de l’Ampolla, Francesc Arasa, va assegurar al plenari que “si el Decret llei prospera, dels 700 habitatges amb llicència per a lloguer d’ús turístic que hi ha a l’Ampolla, almenys 350 hauran de quedar exclosos i perdran, per tant, la llicència d’ús turístic”.

Segons l’alcalde, en cas que la normativa tire endavant l’Ajuntament haurà d’aprovar un nou planejament turístic per a definir les àrees on ubicar els habitatges turístics i tots els habitatges que no complisquen la normativa “s’hauran de donar de baixa i, per tant, hi haurà gent a l’Ampolla que perdrà la llicència d’habitatge d’ús turístic”. Segons dades que aporta la moció, del total d’habitatges existents a l’Ampolla només el 31 % són habitatges principals i la resta són de segona residència, dels quals el 16 % tenen llicència com a habitatge d’ús turístic.

Des de Totes i Tots som l’Ampolla insistixen en la importància del sector a la població, on el 25 per cent de la població treballa en este sector. És per això que creuen que la limitació de la Generalitat afectarà d’una manera molt considerable a l’economia local i alerten que la modificació pot significar la supressió de gairebé la meitat dels habitatges d’ús turístic existents actualment al municipi, fet que podria implicar una pèrdua molt important de llocs de treball directes i indirectes dels sectors de l’hostaleria i el comerç. “No estem disposats a acceptar esta limitació, és una imposició que no té cap mena de lògica, ni sentit comú. A l’Ampolla no existix demanda acreditada ni mercat tensat”, ha dit el portaveu Sebastià Castañeda. Des del grup municipal d’ERC a l’Ampolla, en canvi, acusen el govern municipal de fer “alarmisme” i “partidisme” en este tema i asseguren que l’entrada en vigor del nou decret no implicarà cap daltabaix en el sector del lloguer d’habitatges turístics a l’Ampolla.

De visita al municipi ampoller el passat dijous 14 de desembre, la consellera de Territori, Ester Capella, va defensar l’esperit del nou decret: “La regulació és necessària. Regulant l’habitatge d’ús turístic evitem que el mercat acabe impossibilitant que la gent visque a una casa, que el mercat acabe expulsant la ciutadania de l’accés a un habitatge”.

Finalment al voltant d’este debat, el delegat territorial del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, ha lamentat que “s’està posant el carro davant els bous. El decret intenta limitar i regular pràctiques que col·lisionen directament amb el dret i l’accés a l’habitatge a moltes zones del país. És evident que calia regular el sector, ara haurem de veure si hi ha alguns casos on els efectes que produïx no són els desitjats. Si és així s’hauran d’entomar i intentar solucionar”.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 5 =

Últimes notícies