HomeComunicacióEl periodisme local dels darrers 50 anys, sota el punt de mira...

El periodisme local dels darrers 50 anys, sota el punt de mira de Tomàs Carot i Josep Maria Arias

De redaccions amb un sol telèfon fix i el soroll de fons de les màquines d’escriure a telèfons mòbils, ordinadors portàtils o redaccions individuals muntades al menjador de casa, en només 50 anys el periodisme local ha viscut canvis que han marcat l’ofici. Això és el que els periodistes veterans Tomàs Carot i Josep Maria Arias volen explicar a Mig segle de periodisme de proximitat (1969-2019). De l’Olivetti al clic. Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, un projecte que, un cop acabada la investigació, prendrà forma de llibre i de plataforma digital amb l’objectiu de preservar i homenatjar la història de la professió a escala local.

“La gent jove que ara està estudiant a les facultats no sap com era la premsa i la professió quan nosaltres vam començar, per això cal preservar la memòria històrica del sector, sobretot a escala local”, explicava el periodista ebrenc Tomàs Carot, que afegia que “cal també homenatjar i reivindicar els periodistes que llavors treballaven en unes condicions molt diferents, així com prendre consciència dels canvis que hi ha hagut al llarg dels anys”.

És per això que, amb la finalitat de recollir el màxim d’informació possible, Carot i Arias han comptat amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya per a recollir dades sobre projectes i professionals que hagen existit i treballat al Camp de Tarragona o a les Terres de l’Ebre, concretament entre els anys 1969 i 2019.

“En estos 50 anys hem patit un canvi molt gran, però alhora ens hem vist reflectits en la situació actual. Les noves tecnologies s’han posat al servei de la professió i ara hi ha molta més oferta de formació i facultats especialitzades en comunicació, però la situació actual ens retorna als orígens, a voler mantenir l’essència del periodisme malgrat la precarietat”, seguia Carot, tot dient que “en un moment en què poden prendre força les notícies falses o la publicitat pot condicionar el contingut, s’ha de saber treballar perquè, tot i el pas dels anys, seguisca imperant el periodisme que s’explica bé, les bones pràctiques i la verificació de fonts constant”.

A més, el context derivat de la crisi del coronavirus ha fet que els dos periodistes es plategessen allargar un any el període per explicar com s’ha viscut des dels mitjans de comunicació de proximitat la situació actual. Un dels creadors del projecte argumentava que “este any ha estat determinant per als professionals de la informació, igual que també ho han estat les moltes altres crisis duríssimes que s’han viscut els darrers 51 anys”. Unes situacions complicades que al llibre volen posar en context amb la societat i l’economia, així com altres factors que han marcat un abans i un després en la història del territori i en el qual els professionals de la comunicació han tingut un paper rellevant. “Hi ha hagut reivindicacions molt importants per temes com la central nuclear o el transvassament del riu Ebre que els periodistes han aconseguit que fossen part de l’agenda informativa, fins i tot amb els poders fàctics al darrere intentant aturar les maniobres”, reblava Carot, que afirmava amb decisió que “és per això que els periodistes som agents informatius i de canvi, perquè des que va acabar la dictadura que vam deixar d’estar sotmesos al sistema per a poder investigar i fer aflorar la informació”.

El web

Un cop publicat el llibre, que està previst per a la primavera de l’any vinent, Carot confirmava que el projecte tindrà certa continuïtat: “Hem vist que val la pena que tota aquesta informació estiga actualitzada en algun lloc on tothom la puga consultar, i com que sabem que el llibre un cop publicat no té marxa enrere, vam pensar en una pàgina web que s’anirà actualitzant”. La plataforma, segons afirmaven els autors de la recerca, passarà a ser gestionada pel Col·legi de Periodistes, els quals s’han compromès a mantenir-la actualitzada amb les noves dades que vagen arribant a través d’un formulari on tothom pot explicar les seues experiències. “La participació dels professionals en el procés era molt important perquè poguessen aportar anècdotes i punts de vista diferents, però també perquè igual que al llibre és comprensible que no poguéssem parlar de tothom, al web no ens hem d’oblidar de ningú. D’esta manera, si són els mateixos periodistes que ens proporcionen la seua informació, ningú es podrà queixar ni hi haurà cap greuge comparatiu, per este motiu cedirem el projecte al Col·legi de Periodistes amb el compromís de mantenir-lo viu”, tancava Tomàs Carot.

La investigació, que culminarà amb la publicació d’un llibre i la creació d’una pàgina web, compta amb el suport de la Diputació de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili i la Càtedra Internacional URV/Repsol d’Excel·lència en Comunicació.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

26 + = 31

Últimes notícies