HomeEconomiaEl preu de l'electricitat al mercat majorista de la UE es multiplica...

El preu de l’electricitat al mercat majorista de la UE es multiplica per sis durant l’últim any i mig

El preu de l’electricitat al mercat majorista al conjunt de la Unió Europea s’ha multiplicat per sis durant l’últim any i mig. Segons un estudi publicat este dijous per la principal associació que representa la indústria en l’àmbit europeu (Euroelectric), l’import mitjà del MWh durant el mes d’agost es va situar en els 405 euros, clarament per sobre els 64 euros per MWh que presentava el mercat el gener de 2021. Pels consumidors, això s’ha traduït en un increment del 84% en la factura de la llum al llarg dels últims vint mesos, segons dades recollides per la mateixa entitats a les principals capitals del continent.

Tal com assenyala l’organització, l’encariment de l’electricitat s’explica essencialment pel preu el gas i la dependència que té la Unió Europea dels combustibles fòssils. En este sentit, l’estudi indica que el gas i el petroli encara representen un 57% del consum d’energia dels estats membres. En paral·lel, l’associació recorda que la Unió Europea necessita importar el 90% dels recursos que necessita per cobrir la demanda energètica.

Pel que fa a les reserves de gas, Euroelectric celebra que els estats ja hagen assolit l’objectiu del 80% abans de la data prevista –s’hi havia d’arribar abans de l’1 de novembre- i que hagen arribat a un acord per reduir un 15% el consum de gas.

Sota este escenari, unes condicions climàtiques “normals” i assumint que Rússia ja no reactivarà el subministrament de gas, l’associació apunta que les reserves de gas actuals seran suficients per encara l’hivern. De fet, assegura que les reserves romandran al 18% el març del 2023. No obstant això, en cas que els països no aconseguisquen reduir un 15% la demanda de gas, l’informe vaticina que les reserves quedarien completament buides.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + = 11

Últimes notícies