HomeSense categoriaEl regants de l’Esquerra restringixen un 15% el regadiu a causa de...

El regants de l’Esquerra restringixen un 15% el regadiu a causa de la sequera

L’episodi de sequera que afecta tota la conca de l’Ebre i que manté el riu amb un cabal sota mínims (95m3 /segon este dijous al seu pas per Tortosa) ha acabat afectant els regants de la part esquerra de l’Ebre que per primera vegada a la història patixen una restricció d’aigua per al reg. Esta setmana la Comunitat de Regants Sindicat Agrícola de l’Ebre ha començat a aplicar una restricció del 15% en el reg com a mesura excepcional i preventiva, amb l’objectiu d’assegurar la disponibilitat d’aigua en el moment àlgid de la campanya de reg. “La restricció es mantindrà fins a finals del mes de juliol, com a mínim, que és quan el conreu de l’arròs està exigint més necessitat d’aigua”, ha assegurat Javier Casanova, president de la Junta de Govern de la Comunitat.

La decisió s’ha pres basant-se en els informes dels Serveis Tècnics de la Comunitat de Regants, amb comparatives respecte als anys anteriors, i que alerten d’una situació d’excepcionalitat provocada per un període hidrològicament molt sec, amb elevades temperatures i una pluviometria molt escassa, que ha comportat una disminució dels volums de cabals disponibles. Si bé és cert que és habitual que l’Ebre patisca una situació de sequera als estius amb cabals molt per sota dels 100m3 per segon, enguany s’han donat la confluència de diferents factors que han portat la Junta de Govern a prendre la decisió de restricció de reg. D’una banda la mala qualitat de les aigües, amb una elevada falta d’oxigen i la proliferació d’algues, i el fet que esta situació no es puga contrarestar amb rebombeigs interns com es feia abans, per a evitar la propagació del caragol poma. “Dins del Grup Adhoc, hem insistit molt en la sectorització per a lluitar contra la plaga, però també per a millorar els cabals ambientals i l’adaptació al canvi climàtic, ja que les actuacions d’este Pla permetrien un millor aprofitament dels rebombeigs interns, però no hem aconseguit convèncer l’administració”, lamenta el president.

 

Quines afectacions tindrà la restricció de reg?

Des de la Comunitat de Regants es confia que, a curt termini, amb els manejos d’aigua que faran tant els Serveis Tècnics de la Comunitat com els mateixos pagesos, les afectacions de la restricció en el reg siguen les mínimes per al conreu. Ara bé, des de la Comunitat alerten de les conseqüències que pot tindre a mitjà termini la manca de pluges i els efectes del canvi climàtic que comportaran episodis de sequera més habituals. “La gestió del reg i del conjunt del Delta, tant des del vessant agronòmic com ambiental, s’està fent insostenible amb els efectes del canvi climàtic, l’aparició de plagues, les restriccions als sistemes mecànics; i ara per ara, tot recau sobre el regant”, insistix Casanova. Els regants consideren que la situació pot fins i tot afectar la viabilitat del conreu de l’arròs al Delta. Segons l’entitat, el cost del regadiu és cada cop més elevat davant normatives “cada cop més restrictives” en l’ús d’herbicides o la protecció d’espècies protegides. “Des de la Comunitat de Regants s’està fent un gran esforç per a no incrementar la pressió econòmica sobre el regant per a no posar en perill la viabilitat de les explotacions, però si se seguix amb la tendència actual la situació esdevindrà insostenible”, ha sentenciat Casanova. 

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

81 + = 87

Últimes notícies