HomeEconomiaEl repunt de la indústria a l’Ebre

El repunt de la indústria a l’Ebre

“Les Terres de l’Ebre són un territori competitiu i amb potencial” és una de les conclusions del catedràtic en economia Juan Antonio Duro durant les XXV Trobada d’economia de les Terres de l’Ebre, que es va celebrar al campus de la URV a Tortosa.

La recuperació de l’economia i les perspectives de creixement després de la pandèmia s’han vist truncades per la situació derivada de la invasió d’Ucraïna. Tot i això, Duro preveu que la situació, que pot arribar a ser qualificada de “recessió” siga “totalment conjuntural, i no estructural”, i que a mig termini es recuperen les bones tendències de l’economia, sobretot a les Terres de l’Ebre.

Diversos indicadors assenyalen que les comarques del Baix Ebre i Montsià estan entre les que més han crescut en competitivitat en els últims anys. “Les perspectives són bones i cal aprofitar-les”, assegura Duro, “especialment en l’àmbit del turisme, en què la tendència és molt favorable, i també en la indústria”.

Precisament, en l’àmbit industrial “s’han materialitzat en els últims anys unes inversions que no s’havien vist en la història recent”, destaca Duro. “La bona situació geogràfica i la proximitat al corredor del Mediterrani estan sent claus, sobretot en una època en què els grans emplaçaments industrials de Barcelona, i també Tarragona, comencen a estar congestionats”, destaca el catedràtic. “És una oportunitat i l’hem d’aprofitar”, conclou.

 

Brots verds amb florette

L’empresa d’amanides i verdures Florette es va posar en marxa fa poc més d’un any en el seu nou centre de producció al polígon industrial Catalunya Sud, entre Tortosa i l’Aldea. Durant el 2022, la planta ha doblat la seua producció inicial i ha duplicat la seua plantilla, fins a arribar als 130 empleats directes. Destinada a abastir el mercat català, la planta del Baix Ebre té capacitat per a produir 24 milions de bosses anuals. “Tenim compromís amb el territori i hem creat llocs de treball de qualitat i estables. No treballem amb ETT ni treballem amb contractes temporals”, va destacar el director de la planta de producció de Florette a les Terres de l’Ebre, Àlex Astruc.

Florette es va instal·lar al Catalunya Sud al juny de 2021, on va invertir 13 milions d’euros, i va començar amb una plantilla de 75 treballadors a les seues instal·lacions de 5800 metres quadrats. L’ampliació dels darrers mesos ha tingut un cost per a l’empresa navarresa de 2 milions d’euros més, i n’ha fet duplicar la producció i la plantilla.
Les verdures i hortalisses amb les que treballa Florette provenen dels seus més de 1800 col·laboradors d’arreu de l’Estat espanyol. “Pràcticament tots els camps amb què treballem estan gestionats per Florette”, destaca Astruc. El director de la planta ebrenca assegura que “hi ha un pla incipient” perquè l’empresa “puga gestionar camps de conreu a l’Ebre” i es puga abastir dels camps de la zona.

Durant la presentació de l’ampliació de la planta, este dilluns -dia 7- l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va destacar que “inversions com la de Florette estan fent gran el territori i demostren el bon moment que viu”. “Van ser mesos de molta faena de negociació des de l’Ajuntament per a aconseguir que l’empresa apostés per Tortosa, però avui podem dir que una empresa líder va apostar pel territori i ha creat nous llocs de treball”, va destacar Roigé.

En la mateixa línia, l’alcalde de l’Aldea, Xavier Royo, assegura que “l’impacte econòmic s’ha notat i molt” al municipi. “L’Aldea ha vist com ha augmentat l’activitat econòmica i social, donem servei als treballadors, i això suposa un incentiu per a diversos sectors”, reitera Royo. L’alcalde també va destacar que “el polígon Catalunya Sud serà un dels grans motors econòmics del territori” i destaca que l’Ebre “està sent capaç d’atraure ja població de la resta de Catalunya com un territori d’oportunitats”.

El director de la planta de producció de Florette a l’Ebre, Àlex Astruc, va reconèixer també que, d’una banda, “la tradició agrària i la proximitat als camps de conreu” va ser un factor clau per a instal·lar Florette al Catalunya Sud, però sobretot també “el factor logístic i la proximitat al corredor del Mediterrani”, amb les oportunitats que això genera per a abastir el mercat català.

 

Kronospan

Des de les instal·lacions de Florette es divisen les obres de construcció de la nova planta de Kronospan, al mateix polígon Catalunya Sud. La multinacional austríaca és líder en la fabricació de plafons de fusta i sòls laminats. El catedràtic d’economia Juan Antonio Duro assegura que “és important per als polígons industrials que hi haja activitat: l’efecte crida és una realitat i les empreses valoren molt que hi haja altres empreses a l’hora d’instal·lar-se en un lloc”.

Les obres avancen a bon ritme, i es preveu que la producció puga començar ja durant els últims dies de 2022 o els primers de 2023. La inversió total se situa al voltant dels 320 milions d’euros, i ja hi ha al voltant d’uns 40 treballadors contractats, que podrien augmentar fins al centenar en les properes setmanes. L’objectiu final, quan la planta estiga en plena producció, és que s’arribe als 1500 llocs de treball, entre directes i indirectes.

Actualment, Kronospan mou uns 450 camions diaris a Espanya amb les seues plantes a la zona de Burgos, una xifra que es pot duplicar amb la planta de Tortosa.

Durant les jornades d’economia de la URV, el mànager de logística de Kronospan, Omar Gòmez, va destacar que es van decantar pel polígon Catalunya Sud “per la seua proximitat a ports com el de Tarragona i també l’accés al Corredor per al transport per carretera”. Inicialment, la planta es dedicarà a la producció de taulons d’aglomerat, però l’empresa ja ha manifestat que vol ampliar la seua producció de taulons d’OSB, tot i que, per a això reclamen que s’estenga un ramal ferroviari de 2,5 quilòmetres fins a les instal·lacions de l’empresa al Catalunya Sud.

Es tracta d’uns taulons que no s’usen enlloc d’Espanya, i un dels seus usos és per a construir cases de fusta, perquè tenen les característiques estructurals adequades, que no tenen els taulons de conglomerat. La majoria part de la producció s’hauria d’exportar –en tren o vaixell- i, si es posés en marxa esta segona línia de producció, la planta podria duplicar el nombre de treballadors, amb uns 300 empleats. La Generalitat ja té el projecte que ha fet l’empresa, que li demana finançament per al cost, d’uns 7 o 8 milions d’euros.

D’altra banda, l’Incasòl ha iniciat ja els tràmits per a ampliar el sòl urbanitzable delimitat que té el polígon Catalunya Sud al terme municipal de Tortosa. Es passaria de les 170 hectàrees actuals a més de 300 perquè es puga donar cabuda a noves implantacions industrials en un futur.

 

Noves plantes de jabil

L’empresa americana Jabil també té previst posar en marxa properament la nova planta de manufactura i embalatge de productes de consum. La nova planta es construirà al polígon Catalunya Sud i tindrà 4.500 metres quadrats, amb una inversió que se situa al voltant dels quatre milions d’euros. Està prevista la creació d’una cinquantena de llocs de treball en una primera fase, que poden arribar a ser un centenar. D’altra banda, també està pendent la posada en marxa de la nova planta d’ampolles de paper, on la multinacional invertirà uns dotze milions d’euros i hi haurà uns 80 treballadors.

On no ha anat tan bé l’activitat ha estat a la planta de Jabil destinada a la producció de motlles i matrius al centre Blue Sky de l’Aldea. Les perspectives per al 2023 preveuen una davallada de la producció i, segons fonts consultades per este setmanari, s’ha produït un reajustament també de la plantilla. Tot i això, els projectes per a posar en marxa les noves plantes continuen endavant.

 

Cosmètics a la terra alta

A la Terra Alta, Freshly Cosmètics està enllestint el trasllat a la seua nova planta logística, situada al polígon industrial la Plana, de Gandesa. Des de la Terra Alta, l’empresa de cosmètics -que ha tingut un creixement vertiginós durant els últims anys- prepararà les comandes que després distribuirà arreu de l’Estat i també a escala internacional.

Actualment, més d’un 30 % de la seua producció es destina a l’exportació.
La nova planta de Freshly donarà faena a prop de 150 persones. L’alcalde de Gandesa, Carles Luz, assegura que “l’activitat econòmica ja es nota al municipi”, i “la creació de nous llocs de faena ha tingut els seus efectes, amb més lloguer d’habitatges i més consum”.

D’altra banda, l’Ajuntament i la Generalitat ja han avançat els tràmits per a augmentar la superfície de sòl industrial en unes 25 noves hectàrees, ja que la implantació de Freshly ha exhaurit el sòl industrial disponible a la capital terraltina. També està pendent la construcció del nou accés per carretera al polígon per a facilitar el trànsit rodat fins a les naus industrials.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 3 =

Últimes notícies