HomeCultura‘El reverendo’, l’última novel·la de Jordi Casanova

‘El reverendo’, l’última novel·la de Jordi Casanova

L’advocat i exalcalde de Deltebre, Jordi Casanova, acaba de publicar la seua sexta novel·la.

Després d’haver escrit sobre Cuba i la suposada mort de Fidel Castro, sobre la Granada musulmana, sobre la mort de Franco o sobre el naixement d’un quart Reicht, Casanova ha centrat ara la seua novel·la en un capellà de Tona (Bisbat de Vic) que manté una lluita interior per mantindre el celibat, després d’aturar-se per casualitat en un prostíbul de luxe a la C-17. Allí té una trobada sexual amb una dona colombiana i, com a càstig, és enviat pel Bisbat primer a Bolívia i després a Cuba. Casualment a l’Havana es retroba amb la prostituta colombiana, que és una destacada membre de la guerrilla de les FARC. “Tota la història que explico és inventada, m’agrada fer volar la imaginació, però el marc històric de la novel·la està tot documentat i s’adiu amb la realitat”, explica Casanova, i és que la novel·la transcorre en el marc de les converses de pau entre el govern de Colòmbia i les FARC. 

Tot i que la novel·la se situa entre Osona i l’Amèrica Llatina, hi surten moltes referències ebrenques. “Res és per casualitat, hi ha moltes circumstàncies que em venen bé per a escriure la novel·la”. Així recorda que l’actual bisbe de Vic, Romà Casanova, -que té poc a veure amb el de la novel·la- és veí del seu poble, a més un dels seus millors amics i durant molts anys metge de família a Deltebre, Joan Santigossa, era natural de Tona i al llibre hi surten referències a personalitats com Ricard Maria Carles o Lluís Martínez Sistach. 

Casanova reconeix que és un apassionat de la història, i ha estat esta passió el que l’ha portat a escriure llibres emmarcats en diferents èpoques històriques. “Tot i que  m’invento les històries i hi passen coses inversemblants, algunes de les meues novel·les són premonitòries”, assegura, i recorda per exemple que va imaginar Fidel Castro fingint la seua mort per a continuar governant des de l’ombra -el que creu que està passant actualment-, o també va preveure un quart Reicht a Auswitch, el congreso de Esperanto: “va ser tota una premonició del que està passant ara amb l’ascens de l’extrema dreta a tot Europa”. A més, el darrer trasllat del fèretre del dictador Francisco Franco li ha recordat la seua novel·la El secuestro de Franco después de su muerte, en el que narra que el cos del dictador va ser incinerat per error.

Ara que ha escrit sobre les FARC i el procés de pau, deixa entreveure a través de la veu del protagonista que no hi ha solució per a este conflicte i ho compara amb el procés independentista català, ja que tampoc hi veu una solució a curt termini. El llibre El reverendo ha estat publicat en castellà per Círculo Rojo, després que cap editorial s’interessés per l’edició original en català.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 3 =

Últimes notícies