HomeJustíciaEl TSJC veu irregularitats a la sala de vetlles de Batea, que...

El TSJC veu irregularitats a la sala de vetlles de Batea, que s’haurà de tornar a licitar

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acumulat tres sentències (setembre del 2016, octubre del 2017 i juliol del 2018) de les quals es desprèn que la sala de vetlles municipal de Bateaha estat funcionant durant algun temps al marge de la llei, ja que l’alt tribunal va anul·lar tant un article del reglament del servei i el plec de clàusules de la concessió com el projecte per a habilitar-lo en l’edifici de l’avinguda Terra Alta número 60 B.

El TSJC va resoldre d’esta manera sengles recursos d’impugnació de l’empresa denunciant Funerària del Priorat-Ribera-Terra Alta, SL. El principal motiu d’irregularitat, segons conclouen les sentències, és que la sala de vetlles, contravenint el Decret 297/07 segons recorda el TSJC, no incloïa entre les instal·lacions una dependència destinada a la realització de pràctiques sanitàries sobre cadàvers, un requisit que, segons l’empresa denunciant, el reglament preveia en un altre emplaçament, al cementiri municipal. El servei va ser adjudicat al març del 2014 a la Funerària Mena, que havia de construir l’equipament, en un edifici on hi ha altres serveis municipals, i oferir el servei de sala de vetlles en règim de concessió.

L’alcalde de Batea, Joaquim Paladella, assegura que acata les sentències, “com no pot ser d’una altra manera”; i que l’Ajuntament ja ha esmenat els incompliments legals a què fa referència el TSJC i convocarà un nou concurs.

“El plec de clàusules es va aprovar incloent-hi de forma específica l’adequació de la sala de vetlles amb unes dependències i funcionalitats [la vetlla del difunt en una sala refrigerada, la recepció social, la capella ardent i la pompa interior] que no incloïen les que legalment eren exigibles [la sala de pràctiques sanitàries], de forma que cal estimar el recurs en este extrem”, dictamina l’última sentència, del 9 de juliol del 2018, que revocava una sentència anterior del contenciós administratiu, favorable a l’Ajuntament. Segons Paladella, “fa mesos” que s’ha habilitat un espai per al tractament sanitari dels cadàvers.

A més a més, el TSJC va tombar el projecte bàsic i executiu i memòria d’activitat per a l’adequació de l’esmentat edifici de l’avinguda Terra Alta -revocant també una anterior sentència del contenciós administratiu- perquè una part de les obres, en la zona d’accés a la sala de vetlles, s’haurien fet sobre un vial urbanísticament “fora d’ordenació”, segons les normes urbanístiques.  Paladella sosté que la irregularitat urbanística responia a “un error de les normes subsidiàries, perquè l’edifici ja s’havia construït feia temps” i que arran de la sentència s’ha fet el canvi d’ús urbanístic.

En qualsevol cas, fonts jurídiques de Funerària del Priorat-Ribera-Terra Alta conclouen que el TSJC “ha anul·lat tot el procediment; la llicència d’obra es va atorgar il·legalment i l’activitat s’ha continuat desenvolupant fora d’empar legal sense haver revocat l’adjudicació”, malgrat que l’empresa demandant mateix ha presentat dos instàncies a l’Ajuntament (al gener i al juliol del 2018) per a demanar-li el compliment de les sentències. Davant la falta de resposta, segons les mateixes fonts, va optar per presentar, el desembre passat, un incident d’execució de la sentència del 19 d’octubre del 2017, la que anul·la el projecte executiu. L’incident, que demana al jutjat que “ordene a l’Administració condemnada que procedisca al cessament de l’activitat i tancament del local”, encara no ha estat resolt per part de la justícia. Paladella, en canvi, manté que fins que no es resolga un nou concurs, el consistori continuarà oferint el servei públic, i que així ho avala “un informe jurídic que es va demanar per a donar compliment a la sentència”. “Això només ho podria fer legalment amb explotació directa del servei fins al nou concurs i ens consta que no és així”, rebat l’empresa demandant.

L’Ajuntament de Batea va intentar dixar sense efecte el mandat judicial que ara l’obliga a convocar un nou concurs amb un recurs de nul·litat de procediment que els jutges del TSJC van considerar, literalment, que “ratllava la temeritat”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 6 =

Últimes notícies