Electricitat disparada

Durant les últimes setmanes de juliol i agost, no parem de sentir que el preu de la llum puja i puja. Això és degut a l’augment de les taxes que les empreses productores d’electricitat amb combustibles fòssils estan obligades a pagar per generar CO2 a l’atmosfera. En qüestió d’un any, aquestes taxes s’han duplicat i les expectatives de futur és que continuïn augmentant. Europa aposta fort per la total descarbonització al 2050 i una de les mesures de pressió és l’augment d’aquesta taxa per a tots aquells que consumeixen electricitat produïda amb carboni. I per un altre costat, tenim l’augment del preu del gas natural, que és la principal font d’energia quan no es produeix electricitat amb les renovables.

Per què aquest augment a l’estiu? Perquè al juny no vàrem tenir vent i no arribarà fins al setembre o l’octubre. No tenim aigua per generar energia hidràulica. El sol és fort, però no tenim moltes instal·lacions solars a Espanya i, amb un gas cada dia més car, tenim la tempesta perfecta per un augment del preu de l’electricitat. Davant la pujada de preus, el govern espanyol ha reduït l’IVA de la factura de la llum i alguns altres impostos, però només fins a finals d’any.

Aquest mes de juny es va aprovar la llei d’autoconsum fotovoltaic afavorint a les persones o les empreses que es vulguin auto abastir de l’electricitat. I és que el preu cada cop més alt de l’electricitat i la imparable electrificació dels vehicles, significa una amortització relativament ràpida de lo que suposa la inversió en una instal·lació fotovoltaica.

Però què passa amb la gent que no disposa d’un lloc per instal·lar les plaques o no té diners per fer una instal·lació de milers d’euros? Per sort les grans companyies elèctriques també s’afanyen amb la descarbonització de les seves produccions d’electricitat, fet que implica grans projectes eòlics i solars que mitigaran el preu de l’electricitat ajudant en un futur  a tots els que no puguin auto abastir-se, ja que s’hauran de pagar menys taxes de CO2.

Aquesta descarbonització amb grans projectes tindrà una afecció en el nostre paisatge i al món rural, on el preu del terreny és el més baix i on tenim la biodiversitat més gran del país. Els únics factors que condicionaran la implantació d’aquestes noves plantes seran el mapa d’espais naturals protegits (RedNatura 2000) on hi haurà restriccions segons els impactes ambientals, o afectacions a espècies en perill d’extinció, o espècies prioritàries segons la directiva d’aus o hàbitats. Uns altres factors seran el mapa solar i eòlic que seran condicionants importants segons on sigui més rendible la inversió. Grans extensions de sòl seran transformades en zones de producció solar i/o eòlica. A més, les ajudes europees de les “Next Generation” apunten a fer més atractives per a les empreses les inversions amb aquestes infraestructures. Considerant que molt possiblement Ascó I tancarà el 2030, Ascó II el 2032, i Vandellòs II el 2035, tenim al sector Nord-oriental peninsular un repte molt important per resoldre que podria suposar una crisi energètica galopant en anys vinents.

Amb aquest escenari, les persones i empreses que disposen d’un lloc apte per posar plaques s’estan afanyant a posar-les o a fer els preparatius a les seves instal·lacions abans que els preus de les d’aquestes pugin a causa de la seva popularització i a l’augment del preu de les matèries primeres per produir-les. El preu del vidre, el coure, l’alumini i el silici estan pujant i són els components principals de producció de plaques. Per tant, degut a una forta demanda global de plaques i una limitada producció, podem esperar un augment substancial de la inversió durant els anys 2022 i 23.

Un dels projectes amb clau de futur per a Catalunya i que ens toca de ple a les terres de l’Ebre és el projecte de la macrocentral hidroelèctrica reversible de Riba-roja d’Ebre i la Fatarella. Aquest projecte ja ha aconseguit l’aval del govern espanyol i la Unió Europea, que l’ha declarat un projecte d’interès comunitari. El projecte Gironès & Raïmats es convertirà en la central hidroelèctrica de bombeig més gran del món i generarà tanta energia com tres reactors nuclears junts. Una central reversible, en general, consta de dos embassaments situats a diferents cotes i les seves màquines tenen la particularitat que poden funcionar indistintament com turbines i com bombes. En els moments en què el sistema elèctric necessita més electricitat, l’aigua de l’embassament superior és turbina a l’embassament inferior generant electricitat. D’aquesta manera, al municipi de la Fatarella, ubicat en una cota superior als 400 metres, s’adequarien embassaments artificials de desenes d’hectàrees de superfície que emmagatzemarien l’aigua bombejada per la central hidroelèctrica. Per tant, aquest tipus de centrals hidroelèctriques reversibles actuen com a magatzems d’energia que poden utilitzar-se segons la demanda i el preu de mercat.

Però tot i això, serem independents energèticament del CO2 i mitigarem el canvi climàtic?  Hi serem a temps?

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 3 =

Últimes notícies