HomeJustíciaElías Campo Villegas rep el Premi Puig Salellas 2022 a títol pòstum...

Elías Campo Villegas rep el Premi Puig Salellas 2022 a títol pòstum a la seu del Col·legi Notarial de Catalunya

El notari i acadèmic Elías Campo Villegas, amb arrels tortosines, va rebre dimarts 13 de desembre a Barcelona el Premi Puig Salellas d’enguany a títol pòstum, el màxim guardó atorgat anualment pel Col·legi Notarial de Catalunya a una persona o institució que, a Catalunya, hagi acreditat una destacada trajectòria d’estudi, recerca, creació, docència o aplicació del Dret.
Segons informa el propi departament de premsa del Col.legi, la seva Junta Directiva va acordar per unanimitat concedir el Premi al guardonat “en reconeixement a la seva exemplar i brillant trajectòria jurídica en general i notarial especialment, on ha destacat en pràcticament tots els camps”. L’acord prossegueix: “Jurista vocacional, la seva condició de Secretari Judicial, Jutge, Notari i Advocat li va permetre la visió més completa possible del món del Dret destacant en tots els seus àmbits. El premiat va manifestar primerencament el seu interès pel Dret civil català participant en el II Congrés de Dret Català el 1971, matèria en la qual va aprofundir durant tota la seva carrera professional, igual que en el Dret civil en general. Però va ser en el camp dels sistemes alternatius de resolució de conflictes on va tenir probablement el seu espai preferit. Va impulsar i va fundar en 1989 el Tribunal Arbitral de Barcelona del qual va ser Vicepresident durant més de vint anys, sent autor de referència en aquesta matèria gràcies a les seves nombrosíssimes publicacions. El seu caràcter conciliador es va reflectir també en el Col·legi Notarial on, una vegada jubilat, va dirigir la implantació del Servei d’Atenció a l’Usuari del servei notarial”.

Foto: Cedida

Gemma Ubasart, consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, ha assenyalat que “Campo va ser, en aquest punt, pioner i avantguardista. Ell entenia que anar a judici no és sempre la millor manera de posar solució a un conflicte. Nosaltres, des del departament de justícia de la Generalitat, ens fem nostre aquest esperit i per aquesta raó volem donar un impuls molt destacat a la mediació i a la resolució alternativa de conflictes. Farem de la gestió alternativa de conflictes una prioritat de país, i aprendrem de mestres tan il·lustres com el senyor Elías Campo Villegas. Puig Salellas va ser un home compromès amb el nostre autogovern, la nostra llengua i el nostre dret civil. No es pot entendre l’impuls per mantenir i codificar el codi civil català sense el paper dels notaris”.
José Alberto Marín, degà del Col·legi Notarial de Catalunya, ha destacat en la seva intervenció que “el Dret civil català, sobre el qual va treballar el premiat, és el més modern i pràctic d’Europa gràcies a la seva codificació, basada en les aportacions de prestigiosos juristes en la Comissió de Codificació i en l’Observatori de Dret Privat, que permeten aconseguir consensos polítics que garanteixen l’estabilitat de les lleis que emanen del Parlament”.
La XIVa cerimònia de lliurament d’aquest premi, a la qual han assistit nombroses autoritats de l’àmbit jurídic, s’ha dut a terme en la seu del Col·legi Notarial de Catalunya, en un acte presidit per la consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Gemma Ubasart, acompanyada de José Alberto Marín, degà del Col·legi Notarial de Catalunya i Francesc Tusquets, president de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya.
En el mateix acte ha tingut lloc l’homenatge de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya al premiat, acadèmic des de 2004. La laudatio de la figura d’Elías Campo Villegas ha anat a càrrec de Josep D. Guardia Canela, acadèmic, expresident del Tribunal Constitucional d’Andorra i exconseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Miguel Ángel Campo, notari i fill del guardonat, ha recollit el premi en nom del seu pare.

Foto: Cedida

Un reconeixement a una trajectòria brillant

Elías Campo Villegas es va llicenciar en Dret per la Universitat de Saragossa. Va començar la seva carrera professional com a secretari judicial a Tafalla (Navarra). Posteriorment, va passar a exercir com a jutge de primera instància i instrucció en les localitats de Albocàsser, Llucena i Tortosa. A partir de 1960 va exercir com a notari a Tortosa, Terrassa i Barcelona. El jurista va ser membre de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona des de 1989 i membre de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya. Cal destacar que va ser vicepresident del Tribunal Arbitral de Barcelona i director del Servei Jurídic del Col·legi Notarial de Catalunya des de 1999. A més, va ser autor de múltiples articles en revistes jurídiques, així com col·laborador en obres col·lectives. Els seus principals temes d’estudi es van centrar, especialment, en l’arbitratge, el dret civil especial de Catalunya, el dret notarial i les societats mercantils. Campo Villegas va morir el passat 30 de juliol de 2022.

Sobre el Col·legi Notarial de Catalunya

El Col·legi Notarial de Catalunya és l’entitat que integra i representa, com a corporació de Dret públic, a tots els notaris que exerceixen la professió en el territori català. El Col·legi de Catalunya compta amb 491 notaries demarcades. El notariat presta una funció pública de gran transcendència basada fonamentalment en dos principis bàsics: garantir la seguretat jurídica als ciutadans i fer complir la legalitat en els negocis jurídics de la vida civil i mercantil.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 49 = 54

Últimes notícies