HomeJustíciaEls advocats d'ofici ebrencs, obligats encara a atendre els clients presencialment en...

Els advocats d’ofici ebrencs, obligats encara a atendre els clients presencialment en seu policial a Amposta i Tortosa

Els advocats del torn d’ofici de les Terres de l’Ebre encara troben impediments per atendre els seus clients per videoconferència, una mesura que s’està duent a terme als partits judicials d’arreu del país per garantir el seu dret a la salut. A excepció del jutjat de Gandesa, on ja s’han atès casos a través del sistema WebEx, a Tortosa i Amposta s’ha obligat els advocats a desplaçar-se a dependències policials per assistir i per prendre declaració als seus clients.

Tenint en compte que la declaració davant el jutge es fa a distància –el detingut ho fa des de dependències policials-, recriminen la poca voluntat dels magistrats de guàrdia perquè els lletrats també puguin assistir els seus clients sense desplaçar-se.

Un grup de diversos lletrats ha exemplificat amb experiències recents que a Tortosa i Amposta en la totalitat dels casos que han atès se’ls han relatat retards pel desconeixement del funcionament del sistema telemàtic a les comissaries – que al final no s’ha pogut fer servir-, falta de material de protecció per als advocats quan hi van, desplaçaments innecessaris per no verificar la voluntat del detingut a declarar, o situacions de risc de lletrats que es consideren col·lectiu vulnerable a la covid-19 per edat, per patologies prèvies o per entrar en contacte amb persones amb símptomes.

Aquest és el problema que es viu als jutjats d’Amposta i Tortosa però en canvi, dins del mateix partit judicial, no passa a Gandesa. Com ha explicat l’advocada Aïda Pallarès va poder atendre un cas de violència masclista de manera telemàtica el cap de setmans passat. Totes les actuacions es van fer per videoconferència i totes les gestions telemàticament. “Va ser molt satisfactori. Estàvem connectats o parlàvem per telèfon quan es requeria. I es van poder fer les gestions com si estiguéssim al jutjat. El funcionament de Gandesa es podria traslladar a Tortosa i Amposta perquè és molt útil i evitaria riscos de contraure la malaltia”, ha defensat la lletrada.

Ana Maria Suárez, diputada de guàrdia del col·lectiu, ha assenyalat que després d’un mes de coordinació, es demostra que “no en tot moment i no sempre es mantenen les mesures de seguretat” – de vegades amb l’allargament dels procediments es relaxen les mesures- i que “en la totalitat dels casos d’assistència judicial a Tortosa i Aposta s’ha requerit l’assistència presencial del lletrat”. “Ens preocupa molt perquè la recomanació del TSJC és que, de forma preferent, les assistències es facin a distància perquè garanteix risc zero amb la via telemàtica”. S’ha fet de l’excepció, la norma, ha lamentat Suárez.

“A la resta de Catalunya el criteri és que es garanteix aquest sistema i no ens donen una explicació del perquè aquí no. Simplement és que no volen”, ha lamentat el lletrat Vicent Sagrera. “Hi ha una falta de voluntat absoluta. Que hagin negat el 100% dels casos per efectuar la guàrdia sense desplaçament, evidencia que no han volgut ni obrir el programa. És injustificable”, ha afegit l’advocada Ona Tomàs. Els advocats del torn d’ofici esperen que amb aquesta nova denúncia pública els jutges de guàrdia rectifiquin i facilitin l’atenció telemàtica també a Amposta i Tortosa.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 38 = 44

Últimes notícies