L’Associació d’Apartaments Turístics de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre (AAT) s’ha mostrat en contra del nou decret llei de la Generalitat de Catalunya. Segons Joan Calvet, president de l’AAT, “aquesta mesura és irresponsable i s’ha pres d’una forma precipitada i contrària a dret“. A més, Calvet afegeix que “no se’ns ha tingut en compte per a res, la nostra opinió no els hi ha importat. Reclamem una comissió d’experts que faci un diagnòstic acurat de la realitat del sector abans de posar en marxa cap llei. La Generalitat no ha aportat cap estudi sobre l’impacte de l’activitat dels habitatges turístics a Catalunya”.
L’Associació d’Apartaments Turístics que representa 25.000 places de tota la província assegura que s’està davant d’una expropiació encoberta i que, si s’aprova la proposta del Govern en el seu redactat actual, “la Generalitat hauria d’afrontar les reclamacions d’indemnització que podrien exigir fins a 20.000 famílies tarragonines propietàries d’habitatges turístics, les llicències dels quals ara es pretén expropiar. Això equival a centenars de milions d’euros”. Respecte a l’afectació concreta a la província de Tarragona, Calvet assegura que “la reducció d’habitatges d’ús turístic (HUTS) que es proposa en municipis on el turisme és l’activitat econòmica predominant com són Salou, Cambrils, Calafell o Torredembarra tindrà un impacte molt negatiu en el comerç, supermercats i restauració”.
Calvet conclou afirmant que “la Generalitat vol fer veure a l’opinió pública que estan prenent mesures per resoldre el creixent problema de l’accés a l’habitatge a Catalunya. Òbviament, de cap manera ho solucionaran prohibint la nostra activitat, ja que els habitatges d’ús turístic representem un percentatge molt reduït respecte el total del parc d’habitatges català”. Calvet ha recordat que en el cas de Barcelona les llicències per a nous habitatges turístics estan congelades des de 2014, “és un clar exemple, que la nostra activitat no és la causant dels increments de preus en l’habitatge”.
Segons l’AAT, aquesta nova regulació pot arribar a suposar l’eliminació del 40% de l’oferta d’allotjament reglat català en un període de 5 anys. Unes dades que equivalen al 2,94% del PIB turístic del país i al 80% dels habitatges turístics a tota Catalunya. També es perdrien 25.000 llocs de treball i uns 3.000 milions d’euros, que és l’impacte econòmic directe del sector. “A més, cal sumar tot l’impacte econòmic indirecte que generem en empreses d’oci, comerç i restauració“, puntualitza Calvet.