Els Centres d’Atenció Primària (CAP) faran proves PCR a aquells pacients amb símptomes de covid-19. Es començarà dilluns a les tres regions sanitàries que passaran a la fase 1 de la desescalada. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que es farà a aquells pacients amb simptomatologia i que un metge consideri que s’ha de fer la prova, però “no arbitràriament a tota la població”. “Si funciona bé en les tres primeres regions, és una bona manera de comprovar que anem pel bon camí”, ha dit. La majoria de centres ja tenen els protocols. Vergés ha explicat que des de l’atenció primària s’ha fet seguiment de 160.336 persones per coronavirus, ja sigui amb símptomes o amb confirmació a partir d’una prova PCR.
La consellera ha explicat que es faran aquests tests PCR a l’atenció primària dins de l’estratègia d’identificar casos nous i els seus contactes, aïllar-los i fer-ne el seguiment. A partir de dilluns aquestes proves PRC a l’atenció primària es començaran a fer a les tres regions sanitàries que passen a la fase 1, és a dir, a l’Alt Pirineu i Aran, les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona.
Vergés ha defensat que aquestes proves PCR es facin “només a qui un metge o consideri necessari”, i no a tota la població en general, perquè llavors “perden la seva utilitat”.
La consellera ha explicat que, al llarg de l’epidèmia, el comportament de la població cap a la provocació primària s’ha “capgirat”, ja que inicialment el 70% hi anava presencialment i el 30% no, i ara la tendència és a la inversa. A partir d’ara, Vergés ha demanat contactar per telèfon o per l’aplicació quan es tenen símptomes.
Pel que fa a la capacitat de fer proves PCR, Vergés ha remarcat que ha augmentat “moltíssim” i que en els laboratoris de Salut se’n fan 8.000 al dia. S’hi haurà de sumar, ha afegit, les del programa Orfeu i altres que s’afegiran les properes setmanes, com a través del Banc de Sang i Teixits. “Tenim capacitat suficient i amb marge per poder abordar amb molta seguretat les properes fases”, ha dit.
Vergés ha recordat que les empreses són “lliures” de fer PCR als seus treballadors, però ha advertit que no són “útils” des del punt de vista del control de l’epidèmia. I ha estat especialment crítica amb l’opció de fer PCR als futbolistes professionals, perquè “dona la sensació que hi ha determinades persones amb privilegis i és un mal missatge”. “És un mal missatge de cara a la ciutadania estar prenent aquestes decisions”, ha dit.
D’altra banda, Vergés ha insistit en no “avançar” dates sobre quan altres territoris poden passar a la fase 1 per “gestionar bé les expectatives de la gent”. Les tendències són “decreixents”, ha dit, però les propostes es faran “quan es considerin” segons les dades sanitàries i també tenint en compte aspectes com la mobilitat.
Preguntada sobre la possibilitat que Barcelona entri a la fase 1 més tard que Madrid, Vergés ha dit que això passarà quan es consideri que la capital catalana està en un risc baix, “que és un pas segur i que es fa tornar enrere”.