HomeSocietatEls delictes augmenten el 2023 un 34 % a Amposta i un...

Els delictes augmenten el 2023 un 34 % a Amposta i un 15 % a Tortosa

Els delictes comesos durant el 2023 a Tortosa i a Amposta van augmentar en relació amb l’any anterior, segons es desprèn de les dades fetes públiques pel Ministeri de l’Interior a partir de la informació que aporten tots els cossos policials.

El pitjor balanç comparat amb el 2022 correspon a la capital del Montsià que, amb un augment del 34,1 %, lidera el llistat de municipis catalans de més de 20.000 habitants on més van augmentar els fets delictius. Han passat de 1.001 a 1.342. A Tortosa, el percentatge és menor però també significatiu, amb un augment del 15,4 %. El 2023 se van cometre 2.018 delictes enfront dels 1.748 de l’any anterior.

El registre de denúncies del Ministeri de l’Interior indica que el 2023 el nombre de fets delictius a Catalunya es va incrementar un 7,3 % i a la ciutat de Barcelona va ser del 10,8 % amb un total de 186.014 infraccions penals.

L’estadística del Ministeri de l’Interior discrimina entre la criminalitat convencional (homicidis, delictes sexuals, robatoris, furts, sostraccions de vehicles o tràfic de drogues, entre d’altres) i la denominada cibercriminalitat (estafes informàtiques i altres ciberdelictes com robatori d’identitat, phishing -simular una identitat falsa- o ciberextorsió, entre d’altres). És en este últim grup en el qual Amposta ha registrat percentualment un augment important passant de les 132 infraccions penals el 2022 a les 268 l’any passat, amb un creixement del 103 %. La tendència dels ciberdelictes també s’han incrementat a Tortosa però d’una manera més moderada, amb un 26,3 %: han passat de 414 a 523 delictes denunciats, una quarta part de les infraccions penals.

A diferència de 2022 en què es van cometre dos assassinats consumats, l’any passat no se’n va registrar cap a Tortosa, a l’igual d’Amposta. No obstant això, a la capital del Baix Ebre tots els delictes han augmentat a excepció dels robatoris amb violència i intimidació que han disminuït un 16,7 % (de 48 han passat a 40). Les infraccions penals més nombroses corresponen als furts (han passat de 331 a 378) i els robatoris amb força a domicilis, establiments comercials i altres instal·lacions (de 121 a 176), entre els quals destaquen els robatoris amb força a domicilis (de 98 a 119).

En dos casos

Els indicadors de criminalitat del Ministeri de l’Interior constaten que el 2023 a Amposta l’activitat delictiva només va disminuir en dos casos: en les agressions sexuals amb penetració, que de les 8 comeses el 2022 van passar a 3, i en el tràfic de drogues, que dels 13 delictes comesos el 2022 van passar a 9. A l’igual de Tortosa els furts són els que registren més casos (378), seguit dels robatoris amb força en domicilis, comerços i altres instal·lacions (176) -els robatoris amb força en domicilis, 119.

En relació amb la comparativa dels anys 2021/22 en què el total d’infraccions penals van augmentar un 25,8 % a Tortosa, les dades de l’evolució de 2022/23 amb un increment positiu d’un 15,4 % constaten una tendència a la baixa notable tant de la criminalitat convencional com de la cibercriminalitat. No passa el mateix a la capital del Montsià. Els delictes en la comparativa dels anys 2021/22 se van incrementar en un 8,3 %, mentre que en la dels anys 2022/23 el percentatge ha remuntat fins a un 34,1 % (un 23,6 % si es comparen només les dades de criminalitat convencional).

Hem tingut un augment dels delictes durant el 2023 i això és un fet que no es pot obviar, però també hem de tenir en compte que partíem de xifres molt baixes”, ha reconegut l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs (ERC). “Si dixem a banda els ciberdelictes, els delictes convencionals van augmentar el 2023 en un 23,6 %, que és un percentatge similar al d’altres ciutats com Amposta”, ha matisat Tomàs. No obstant això, l’alcalde considera que la xifra “és preocupant” i ha destacat els recursos que l’Ajuntament ha destinat a la seguretat ciutadana des de l’arribada d’ERC al govern municipal. El 2015 hi havia 31 agents patrullant al carrer i actualment en són 38, als quals se sumaran quatre noves places que el govern municipal crearà pròximament. “Quan acabarem este mandat disposarem de 42 policies locals, 11 més que el 2015 i a més vam cobrir la plaça d’inspector”, ha remarcat l’alcalde que ha afegit que “tot i que ens considerem una ciutat relativament segura, la veritat és que els petits furts estan generant esta sensació d’inseguretat i tots sols no ens en sortirem”. És en este sentit que ha destacat el treball conjunt de la Policia Local amb els Mossos d’Esquadra “que està funcionant molt bé”.

La multireincidència

Tomàs ha posat a sobre la taula, en el moment d’analitzar les dades anuals del Ministeri de l’Interior, el problema de la multireincidència i el cas particular que tenen a Amposta. “A nivell judicial ja hem demanat per activa i per passiva mesures al respecte. No pot ser que un multireincident el detinguem 47 vegades abans no ingresse a presó i això desgasta tant al govern municipal, a la Policia Local com a la ciutadania, perquè genera una gran inseguretat. No pot ser que es detingue a una persona i al dia següent ja estigue al carrer, això s’ha de solucionar“, ha reclamat.

Una de les dades preocupants que aporta el balanç del Ministeri de l’Interior és el creixement generalitzat dels delictes relacionats amb la ciberdelinqüència i Amposta no n’és una excepció, ja que en l’últim any han augmentat en un 103 %, una dada que a nivell local incrementa el percentatge global d’infraccions penals en 10,5 punts. “La ciutadania també ha de ser conscient que no pot ser que et truque algú per telèfon dient que ho fa de part de l’Ajuntament d’Amposta i te demane que ingresses mil euros a un compte i tu ho faces. Les administracions no funcionem així”, ha posat com a exemple l’alcalde Adam Tomàs.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies