HomeSocietatEls delictes augmenten el 2023 un 34 % a Amposta i un...

Els delictes augmenten el 2023 un 34 % a Amposta i un 15 % a Tortosa

Els delictes comesos durant el 2023 a Tortosa i a Amposta van augmentar en relaci贸 amb l鈥檃ny anterior, segons es despr猫n de les dades fetes p煤bliques pel Ministeri de l鈥橧nterior a partir de la informaci贸 que aporten tots els cossos policials.

El pitjor balan莽 comparat amb el 2022 correspon a la capital del Montsi脿 que, amb un augment del 34,1 %, lidera el llistat de municipis catalans de m茅s de 20.000 habitants on m茅s van augmentar els fets delictius. Han passat de 1.001 a 1.342. A Tortosa, el percentatge 茅s menor per貌 tamb茅 significatiu, amb un augment del 15,4 %. El 2023 se van cometre 2.018 delictes enfront dels 1.748 de l鈥檃ny anterior.

El registre de den煤ncies del Ministeri de l鈥橧nterior indica que el 2023 el nombre de fets delictius a Catalunya es va incrementar un 7,3 % i a la ciutat de Barcelona va ser del 10,8 % amb un total de 186.014 infraccions penals.

L鈥檈stad铆stica del Ministeri de l鈥橧nterior discrimina entre la criminalitat convencional (homicidis, delictes sexuals, robatoris, furts, sostraccions de vehicles o tr脿fic de drogues, entre d鈥檃ltres) i la denominada cibercriminalitat (estafes inform脿tiques i altres ciberdelictes com robatori d鈥檌dentitat, phishing -simular una identitat falsa- o ciberextorsi贸, entre d鈥檃ltres). 脡s en este 煤ltim grup en el qual Amposta ha registrat percentualment un augment important passant de les 132 infraccions penals el 2022 a les 268 l鈥檃ny passat, amb un creixement del 103 %. La tend猫ncia dels ciberdelictes tamb茅 s鈥檋an incrementat a Tortosa per貌 d鈥檜na manera m茅s moderada, amb un 26,3 %: han passat de 414 a 523 delictes denunciats, una quarta part de les infraccions penals.

A difer猫ncia de 2022 en qu猫 es van cometre dos assassinats consumats, l鈥檃ny passat no se鈥檔 va registrar cap a Tortosa, a l鈥檌gual d鈥橝mposta. No obstant aix貌, a la capital del Baix Ebre tots els delictes han augmentat a excepci贸 dels robatoris amb viol猫ncia i intimidaci贸 que han disminu茂t un 16,7 % (de 48 han passat a 40). Les infraccions penals m茅s nombroses corresponen als furts (han passat de 331 a 378) i els robatoris amb for莽a a domicilis, establiments comercials i altres instal路lacions (de 121 a 176), entre els quals destaquen els robatoris amb for莽a a domicilis (de 98 a 119).

En dos casos

Els indicadors de criminalitat del Ministeri de l鈥橧nterior constaten que el 2023 a Amposta l鈥檃ctivitat delictiva nom茅s va disminuir en dos casos: en les agressions sexuals amb penetraci贸, que de les 8 comeses el 2022 van passar a 3, i en el tr脿fic de drogues, que dels 13 delictes comesos el 2022 van passar a 9. A l鈥檌gual de Tortosa els furts s贸n els que registren m茅s casos (378), seguit dels robatoris amb for莽a en domicilis, comer莽os i altres instal路lacions (176) -els robatoris amb for莽a en domicilis, 119.

En relaci贸 amb la comparativa dels anys 2021/22 en qu猫 el total d鈥檌nfraccions penals van augmentar un 25,8 % a Tortosa, les dades de l鈥檈voluci贸 de 2022/23 amb un increment positiu d鈥檜n 15,4 % constaten una tend猫ncia a la baixa notable tant de la criminalitat convencional com de la cibercriminalitat. No passa el mateix a la capital del Montsi脿. Els delictes en la comparativa dels anys 2021/22 se van incrementar en un 8,3 %, mentre que en la dels anys 2022/23 el percentatge ha remuntat fins a un 34,1 % (un 23,6 % si es comparen nom茅s les dades de criminalitat convencional).

Hem tingut un augment dels delictes durant el 2023 i aix貌 茅s un fet que no es pot obviar, per貌 tamb茅 hem de tenir en compte que part铆em de xifres molt baixes鈥, ha reconegut l鈥檃lcalde d鈥橝mposta, Adam Tom脿s (ERC). 鈥Si dixem a banda els ciberdelictes, els delictes convencionals van augmentar el 2023 en un 23,6 %, que 茅s un percentatge similar al d鈥檃ltres ciutats com Amposta鈥, ha matisat Tom脿s. No obstant aix貌, l鈥檃lcalde considera que la xifra 鈥茅s preocupant鈥 i ha destacat els recursos que l鈥橝juntament ha destinat a la seguretat ciutadana des de l鈥檃rribada d鈥橢RC al govern municipal. El 2015 hi havia 31 agents patrullant al carrer i actualment en s贸n 38, als quals se sumaran quatre noves places que el govern municipal crear脿 pr貌ximament. 鈥Quan acabarem este mandat disposarem de 42 policies locals, 11 m茅s que el 2015 i a m茅s vam cobrir la pla莽a d鈥檌nspector鈥, ha remarcat l鈥檃lcalde que ha afegit que 鈥tot i que ens considerem una ciutat relativament segura, la veritat 茅s que els petits furts estan generant esta sensaci贸 d鈥檌nseguretat i tots sols no ens en sortirem鈥. 脡s en este sentit que ha destacat el treball conjunt de la Policia Local amb els Mossos d鈥橢squadra 鈥渜ue est脿 funcionant molt b茅鈥.

La multireincid猫ncia

Tom脿s ha posat a sobre la taula, en el moment d鈥檃nalitzar les dades anuals del Ministeri de l鈥橧nterior, el problema de la multireincid猫ncia i el cas particular que tenen a Amposta. “A nivell judicial ja hem demanat per activa i per passiva mesures al respecte. No pot ser que un multireincident el detinguem 47 vegades abans no ingresse a pres贸 i aix貌 desgasta tant al govern municipal, a la Policia Local com a la ciutadania, perqu猫 genera una gran inseguretat. No pot ser que es detingue a una persona i al dia seg眉ent ja estigue al carrer, aix貌 s鈥檋a de solucionar“, ha reclamat.

Una de les dades preocupants que aporta el balan莽 del Ministeri de l鈥橧nterior 茅s el creixement generalitzat dels delictes relacionats amb la ciberdelinq眉猫ncia i Amposta no n鈥櫭﹕ una excepci贸, ja que en l鈥櫭簂tim any han augmentat en un 103 %, una dada que a nivell local incrementa el percentatge global d鈥檌nfraccions penals en 10,5 punts. 鈥La ciutadania tamb茅 ha de ser conscient que no pot ser que et truque alg煤 per tel猫fon dient que ho fa de part de l鈥橝juntament d鈥橝mposta i te demane que ingresses mil euros a un compte i tu ho faces. Les administracions no funcionem aix铆鈥, ha posat com a exemple l鈥檃lcalde Adam Tom脿s.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

+ 9 = 15

脷ltimes not铆cies