HomeEnergiaL’aigua del canal Xerta-Sénia regarà al novembre les primeres oliveres

L’aigua del canal Xerta-Sénia regarà al novembre les primeres oliveres

L’aigua del canal Xerta-Sénia regarà els primers camps d’oliveres del Baix Ebre d’aquí a sis mesos, segons que ha anunciat el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, en una visita a l’estació de bombament d’este aqüeducte. Se tracta de 185 hectàrees incloses en la primera fase del projecte de regadiu i ubicades als termes municipals de Xerta i Aldover.

Després de tants anys aturada, de tants anys d’expectatives, avui podem dir que en sis mesos podrem veure córrer l’aigua pel canal Xerta-Sénia”, ha assegurat Mascort.

Els treballs d’esta primera fase consistiran en l’execució de la xarxa de distribució del regadiu de la zona 1, que comprèn les finques adherides al projecte que hi ha als termes municipals de Xerta i Aldover. Això inclou la construcció de l’anomenada xarxa secundària i terciària necessària per a abastir tota la superfície potencial de regadiu, xifrada en unes 185,5 hectàrees. Amb esta infraestructura, l’aigua arribarà a peu de finca.

En total, se construiran uns 18.800 metres de canonades, 18 hidrants i una seixantena de preses parcel·làries. Se preveu que el reg d’esta primera fase estiga en funcionament al novembre d’este any 2024.

Així mateix, esta primera fase també preveu l’arranjament i adequació de les infraestructures ja existents com ara l’estació de bombament i les basses o alguns trams del canal. En total, s’hi invertiran 2,8 milions d’euros.

El reg del Xerta-Sénia es va començar a gestar a finals dels anys noranta, tot i que l’estructura primigènia partia del projecte per a fer arribar aigua de l’Ebre a la siderúrgia de Sagunt i que va quedar en desús i abandonada. A partir d’aquí, la Generalitat va treballar en un nou projecte per a dotar de regadiu unes 16.500 hectàrees dels termes de Xerta, Aldover, Tortosa i Roquetes, al Baix Ebre, i Mas de Barberans, Santa Bàrbara, la Galera, Masdenverge, Amposta, Godall, Freginals i Ulldecona, al Montsià.

L’any 2007, se van iniciar les primeres obres del regadiu del Xerta-Sénia, i ara s’ha construït la captació del riu Ebre, la impulsió, 22,8 quilòmetres de canal i tota la xarxa primària del sector 1. Paral·lelament, des de l’any 2014 s’han dut a terme diverses accions de promoció del reg que han finalitzat amb la definició de les tres zones prioritàries d’actuació. En este procés, han col·laborat la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), l’Associació de Cooperatives Productores d’Oli d’Oliva del Baix Ebre i Montsià (ACOBEM), Soldebre (Tortosa) i les entitats cooperatives de Godall, la Galera, la Sénia, Mas de Barberans i Ulldecona i les dos cooperatives de Santa Bàrbara.

El conseller s’ha mostrat convençut que amb l’inici d’estos treballs no només se complix una reivindicació històrica, sinó que també s’aposta per prioritzar regadius que fan un ús més eficient de l’aigua en un context de canvi climàtic i sequera.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 20 = 26

Últimes notícies