HomeSense categoriaEls pescadors de Sant Jaume impulsen una cooperativa per a comercialitzar l’angula

Els pescadors de Sant Jaume impulsen una cooperativa per a comercialitzar l’angula

Els pescadors d’angula de Sant Jaume d’Enveja van aprovar en l’assemblea celebrada el passat 17 de novembre el Projecte de comercialització de l’angula, que preveu la creació d’una cooperativa amb l’objectiu de tindre la capacitat d’incidir en el preu de compra i venda de l’angula del Delta i millorar les condicions econòmiques dels pescadors de la societat. El projecte preveu també la creació d’una marca de comercialització pròpia (Angula del Delta o Anguleros de l’Ebre), a més d’una proposta de manipulació, emmagatzematge i envasament de l’angula i un acord amb un agent comercial. 

 Actualment els pescadors d’angula de Sant Jaume formen part d’una associació que no té ànim de lucre i, per tant, no poden realitzar cap actuació de compravenda i tota l’angula que es captura en els 131 punts de pesca que tenen autoritzats, es porta a la llotja de Deltebre, on es fa la subhasta de l’angula. Un cop arriba a subhasta els pescadors ja no poden incidir de cap manera en el preu de compravenda del producte.

Amb la constitució d’una cooperativa els pescadors tindran capacitat de comprar l’angula als pescadors i comercialitzar-la, sobretot en els moments de devaluació de preu. Actualment pràcticament totes les captures queden en mans de majoristes i principalment d’un únic gran comprador (l’empresa de Deltebre Angulas Roset), que és la que acaba establint el preu de l’angula. 

Segons un estudi realitzat pels pescadors de Sant Jaume, el preu mitjà de compra de l’angula a llotja és de 250 euros el quilo, en els últims 5 anys. En la temporada 2018-2019, la Societat de Pesca de Sant Jaume va capturar 260 quilos d’angula i va facturar 67.600 euros. Els pescadors constaten una evolució a la baixa de les captures, que passa dels 800 quilos any la temporada 2015-2016 als poc més de 200 de les últimes dos campanyes.

Davant la davallada de les captures d’angula en els darrers anys, els pescadors volen assegurar la viabilitat econòmica del sector millorant les condicions de compravenda de l’angula, per a incrementar els ingressos dels pescadors i la societat i també crear eines de gestió i comercialització per a garantir la independència del sector. “La cooperativa serà un instrument per a millorar la comercialització de l’angula i donar un major valor afegit al producte”, ha assegurat Pasqual Bertomeu, cap de Serveis Administratius de la Societat de Pesca de Sant Jaume.

Un cop aprovat el projecte de comercialització, la societat de Pescadors treballarà per a tindre constituïda la cooperativa com més aviat millor. De la cooperativa en formaran part com a socis tots els pescadors d’angula i tindrà el nom de Pescadors Professional d’Angula Sant Jaume.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 7 =

Últimes notícies