HomeSense categoriaEls regants de l’Esquerra aproven els pressupostos del 2020 i avalen l’estratègia...

Els regants de l’Esquerra aproven els pressupostos del 2020 i avalen l’estratègia de la Taula de Consens i Territori

La Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre destinarà 900.000 euros al cobriment de sèquies en els pròxims tres anys i reduir els costos de control de la vegetació. Esta és la principal inversió prevista en els pressupostos de la Comunitat per al 2020 i que la Junta General de l’entitat va aprovar per unanimitat el passat dissabte, 30 de novembre. Amb estes obres es pretén reduir els sobrecostos derivats de normatives com la de les mesures agroambientals, que prohibixen l’ús de tractaments herbicides, cosa que ha fet que les despeses de control de la vegetació hagen augmentat un 68% en els últims cinc anys i actualment superen ja el milió d’euros anual. Les obres es faran, entre d’altres, a les sèquies Estisora, Paella o Passeig i els braçals Grego o Illeta  (als termes municipals de Deltebre, Camarles i l’Aldea) i s’afegiran als 4,5 quilòmetres d’entubaments que es van executar la campanya anterior. 

En el marc de la Junta General, Rafa Sànchez, l’assessor tècnic de la Taula de Consens -constituïda per les dos Comunitats de Regants i els set ajuntaments del Delta- va explicar els eixos bàsics del pla integral de mesures, consensuades pel territori que la Taula de Consens presentarà pròximament i amb la qual es reclamarà a les administracions competents actuacions per a protegir el Delta. “El repte que tenim al davant és molt gran, no parlem de canvi sinó d’emergència climàtica i hem de fer alguna cosa, no podem donar per perduda esta batalla perquè no podem ser refugiats climàtics”, va dir Sánchez. 

 

Adaptar el sistema de desguàs al canvi climàtic

Entre les mesures previstes n’hi ha que afecten directament la gestió de la Comunitat de Regants com ara un canvi en el model de gestió dels desguassos com a conseqüència de les previsions d’augment del nivell del mar. “Es fa necessària una revisió de les instal·lacions hidràuliques existents amb la finalitat de mantenir a llarg termini les activitats socioeconòmiques del Delta i la seguretat davant dels riscos d’inundació”, explica. En l’adequació i modernització d’alguns d’estos elements, com les estacions de bombament, està prevista la incorporació de plaques solars i altres fonts d’energia renovables que suposaran un important estalvi en el cost energètic per a la Comunitat de Regants que, actualment, representa uns 500.000 euros anuals.

 

Aprovació de la derrama i renovació de càrrecs

A més de l’aprovació dels pressupostos i la derrama per al 2020, que serà de 48 euros/jornal, a la Junta General es van celebrar eleccions per a la renovació de càrrecs comunitaris. Amb un ampli suport, Víctor Delsors continuarà en el càrrec de president de la Comunitat de Regants, mentre que Javier Casanova Casanova, José Franch i Domingo Alcalà ho faran com a vocals de la Junta de Govern, acompanyats de dos noves incorporacions, Juan Carlos Fornós i Antonio José Domingo, així com la d’Óscar García Bonet com a vocal suplent.
Finalment, el president de la Junta de Govern, Javier Casanova, ha insistit que “els pressupostos aprovats es dedicaran a adaptar la Comunitat de Regants per a
mantindre la infraestructura del Canal, buscar noves formes de desguassar i fer entubaments de sèquies”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies