HomeSalutEls sanitaris i docents de l’Ebre, en vaga en defensa d’uns “serveis...

Els sanitaris i docents de l’Ebre, en vaga en defensa d’uns “serveis públics de qualitat”

Les Terres de l’Ebre han viscut este dimecres i dijous, 25 i 26 de gener, dos jornades de reivindicació al sector sanitari i educatiu per tal de reclamar millores i defensar “uns serveis públics de qualitat”.

Els sanitaris, en peu de guerra 

Pel que fa al sector sanitari, prop d’un centenar de treballadors de la sanitat van concentrar-se este dimecres al migdia, convocats a les portes de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, per a denunciar la precarietat laboral i la manca de recursos del personal sanitari públic. Els treballadors reclamen que es revertisquen les retallades que arrosseguen des del 2010, que es millore la seguretat en l’atenció primària per a evitar agressions i també que s’avance la jubilació perquè molts professionals arrosseguen les conseqüències de l’esforç fet durant estos dos anys de pandèmia.

La portaveu del sindicat majoritari a l’Hospital de Tortosa, CATAC-CTS, Cinta Sarroca, recorda que “encara no hem recuperat el 5 % salarial que portem retallat des del 2008. A més, tampoc se’ns han reduït les hores laborals: n’estem fent 37,5 h, i no en 35, com hauríem de fer per llei. Si no s’hi arriba, que agafen més plantilla, perquè este és un altre dels problemes, que no estan augmentant el nombre de treballadors”.

Segons dades del Departament de Salut, a primera hora de dimecres, el seguiment de la vaga a la Regió Sanitària de l’Ebre era només del 5 %, mentre que segons els sindicats, en el cas del Verge de la Cinta, la vaga va afectar part de l’activitat quirúrgica -exceptuant serveis mínims i urgències- i algunes consultes, com reumatologia.

D’altra banda, este dijous, en una nova jornada reivindicativa, fins a una cinquantena de facultatius van concentrar-se també a les portes del centre per a defensar una “sanitat pública de qualitat”. Tots els caps de servei de l’Hospital van situar-se al davant de la concentració per a denunciar que un dels principals problemes que patixen és la falta de metges, cosa que ha fet que les plantilles estiguen saturades, envellides i treballant en condicions precàries.

Antonio Camps, radiòleg del Verge de la Cinta i delegat mèdic de Metges de Catalunya, un altre dels sindicats convocats de la vaga, afirma que la plantilla de facultatius de l’ICS és “curta perquè som els mateixos que hi havia el 2010, precària perquè tenim entre un 30 i un 40 % dels treballadors amb contractes interins i temporals, saturada perquè treballem al 100 % i les urgències s’han multiplicat per tres; i som una plantilla envellida perquè entre el 25 i 30 % ens jubilarem en els pròxims anys”.

A més, Camps alerta que esta falta de metges empitjorarà en els pròxims anys a la sanitat pública perquè, “si ja és difícil atraure talent a estes zones perifèriques, a la Catalunya central ja comencen a tenir problemes perquè els facultatius marxen a llocs on els oferixen millors condicions, com són les privades, altres autonomies, i a l’estranger”.

En este sentit, Manuel Martínez, cap del servei d’Urgències del Verge de la Cinta explica que “el nostre sistema és incapaç de retenir el talent i d’atraure’n de nou, cosa que en hospitals de la perifèria com és el nostre és encara més greu. No parem de perdre professionals i hi ha una falta de recursos humans que està esgotant els que quedem aquí. Ja fa temps que s’està alertant sobre això, i ningú hi ha fet res. Estem al límit i per això ara estem defensant la nostra manera de treballar i també els pacients, que algun dia serem nosaltres”.

Pel que fa a les xifres del seguiment global de la vaga, este dijous Salut les xifrava en un 30 % en el torn de matí, mentre que per al sindicat la xifra ara del 70 %.

Els sindicats educatius demanen la reversió de les retallades

Les desavinences que arrosseguen el Departament d’Educació i els sindicats ha comportat dos noves jornades de vaga arreu del territori català, davant la impossibilitat d’arribar a un acord. Segons el portaveu d’USTEC a l’Ebre, Marc March, “venim de les grans mobilitzacions del curs passat, que van culminar en un primer acord entre sindicats i Departament, al setembre, que incloïa l’obligació d’Educació de continuar negociant per a millorar l’educació pública i els treballadors i treballadores. El Departament no ha complert esta part del pacte i no ha tingut voluntat clara de negociar, d’aquí la convocatòria de les vagues”.

L’última proposta que el Departament ha posat sobre la taula és que el primer suplement retributiu pels anys treballats -anomenats estadis- es torne a percebre als sis anys, i no als nou, com és ara. També, que es reduïsquen dos hores lectives als majors de 55 anys, i, a més, que els professors de formació professionals reben un complement salarial perquè s’equiparen als de secundària.

Segons Educació esta proposta tancaria l’època de les retallades en el sector de l’educació, vigents des de fa més de 10 anys; tanmateix, els sindicats també reclamen que es destine el 6 % del Producte Interior Brut a l’Educació, parlar sobre l’avançament del curs escolar o la retirada del decret de plantilles.

Amb tot, el seguiment de la vaga educativa ha estat minoritari respecte d’altres jornades, i el Departament l’ha xifrat al voltant del 4,7 %, dimecres, i del 5,1, este dijous, a l’Ebre, mentre que els sindicats educatius el situen en el 10 %, amb més seguiment a la secundària que a la primària.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 70 = 80

Últimes notícies