El Govern de la Generalitat va presentar este dijous la idea guanyadora del concurs previ a l’adjudicació tant de la redacció del projecte com de l’obra d’ampliació de l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa, que finalment ha estat encarregada a una UTE integrada per les empreses Copcisa, Acciona i Cimelsa amb un termini d’execució molt exigent de 22 mesos.
Així, una volta s’han acabat les obres de l’aparcament provisional al fossar de les muralles, que entrarà en funcionament tot just este divendres, 3 de novembre, Salut ha fet públic l’impuls a l’ampliació, un projecte dotat en total amb “una inversió històrica” de 45 milions d’euros. Segons les previsions del delegat del Govern, Albert Salvadó, abans de final d’any estarà enllestit el projecte bàsic -previ al projecte executiu- per a demanar la llicència d’obres a l’Ajuntament i a principis del 2024 podrien començar les obres pròpiament dites.
Tant Salvadó com la directora territorial de Salut, Íngrid Roca, van defensar que es tracta d’una obra necessària -més enllà de l’aposta per un futur nou hospital en un nou emplaçament, per a reduir amb urgència les llistes d’espera, augmentar la capacitat quirúrgica del centre i en general millorar els estàndards de qualitat de tots els serveis assistencials, amb espais més amplis i amables i dotats amb tecnologia més moderna.
Dos trams d’ascensor connectaran el centre de Tortosa, concretament el carrer Argentina, amb l’hospital, i un recorregut “verd” des del carrer Joan d’Aldana, que es reurbanitzarà, facilitarà també l’accessibilitat a peu des del cor urbà, amb el repte de pacificar el trànsit d’accés al complex hospitalari i, de retruc, en la mesura que s’afavorix el concepte d’hospital urbà, beneficiar també l’activitat econòmica al centre de la ciutat.
D’entre les novetats anunciades, hi ha la distribució de serveis per plantes a l’edifici de nova creació, que estarà vinculat a l’actual per una passarel·la i que finalment només tindrà una planta -i no dos- d’aparcament soterrani, cosa que fa que no es descarte que l’aparcament portàtil, amb 400 places, continue operatiu més enllà de les obres del nou edifici assistencial, de 10.600 m2. A la tercera planta d’este, hi haurà els serveis d’esterilització; a la segona, el bloc quirúrgic, que ha de donar resposta a un increment “exponencial” de l’activitat quirúrgica; a la primera, consultes externes -s’hi traslladaran una part, no totes-; a la planta baixa, la recepció i l’hospital de dia -amb 24 butaques, 4 llits i 8 consultes- i a la primera planta soterrada, farmàcia i logística. A més a més, a la coberta s’hi habilitaran espais amb jardí terapèutic, a més a més de plaques solars per a autoconsum de l’equipament. Es desconeix la capacitat concreta del futur aparcament soterrat.
Durant els propers 22 mesos, o el que acabe durant l’execució de l’obra, es mantindrà activa la comissió tècnica de seguiment de les obres d’ampliació, que vetlla pel seu curs i per evitar afectacions al patrimoni històric de la ciutat. De fet, des del Govern consideren que no només no es perjudicarà el patrimoni de l’antiga muralla, sinó que els nous accessos a peu ajudaran a posar-lo en valor. “Es dona prioritat als vianants i a les zones verdes”, va concloure Roca, que a la vegada valora que els espais, tant interns com externs, que generarà el nou equipament, reforcen “la línia d’atenció a les persones que estem treballant a les Terres de l’Ebre”.
L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, va agrair la celeritat de les obres d’ampliació, per a assolir amb urgència “unes condicions assistencials òptimes”, i la reordenació urbanística que suposaran, però va avisar que això no pot ser “un punt i final sinó un punt i seguit”, ja que el futur “a mig i llarg termini” ha de passar per un hospital nou.