HomeEnergiaEndesa confecciona la xarxa elèctrica de Tortosa per a transformar-la en una...

Endesa confecciona la xarxa elèctrica de Tortosa per a transformar-la en una ciutat digital

Endesa fa un pas més per a remodelar i confeccionar la xarxa elèctrica de Tortosa per tal de reforçar el subministrament i deixar les infraestructures preparades per a impulsar, així, l’electrificació de la demanda, aspecte clau per accelerar el procés de descarbonització i lluitar per combatre el canvi climàtic. Durant el passat exercici, la Companyia va invertir gairebé 1,8 MEUR euros amb l’objectiu d’incrementar la qualitat i la continuïtat del subministrament elèctric a la ciutadania i a les empreses i millorar l’eficiència energètica de la ciutat.

El Pla d’Inversions té com a objectiu millorar la qualitat del servei mitjançant la construcció, renovació i el manteniment de les infraestructures elèctriques d’alta, mitjana i baixa tensió per tal d’acompanyar la capital de les Terres de l’Ebre en la seva transformació i creixement, així com fer front als nous reptes i als nous usos energètics. Entre les accions del Pla s’inclouen la renovació i ampliació d’infraestructures i centres de transformació, així com la implementació de l’automatització i digitalització de la xarxa. El resultat final serà una xarxa elèctrica més reforçada, més mallada i, per tant, sigui més fiable i robusta.

Principals eixos d’actuació del pla:

La construcció, renovació i digitalització de la xarxa elèctrica d’alta, mitjana i baixa tensió per a fer-la més resilient. Les actuacions més destacades que s’han dut a terme són:

  • Alta tensió: Renovació tecnològica de la subestació de Tortosa, amb la reforma del parc de 25 kV, que passa d’estar a la intempèrie a estar-ho en un edifici, encapsulat, dotat d’un gas amb característiques especialment aïllants, i noves proteccions.
  • Mitjana tensió: De les actuacions més rellevants destaca la substitució de mig quilòmetre de línia aèria per una de soterrada a l’entorn de l’Hospital de Tortosa, així com el canvi d’un centre de transformació associat. Igualment, s’ha renovat tot el cablejat aeri a l’entorn del Polígon del Baix Ebre, sobretot amb l’objectiu de protegir l’avifauna. S’han instal·lat 4 nous telecomandaments gràcies a la reforma de 4 centres de transformació.
  • Baixa tensió: Substitució i renovació de 7 quadres de baixa tensió per millorar la resiliència de la pròpia instal·lació i garantir més seguretat dels operadors locals.

La introducció o increment de noves tecnologies que permeten reduir el temps d’afectació als clients quan es produeix una incidència, sigui quina sigui la causa.

En destaca l’automatització de la xarxa de mitjana tensió gràcies a la instal·lació de nous sistemes de telecomandament, és a dir, de dispositius d’actuació remota que permeten controlar i maniobrar la xarxa a distància, des del Centre de Control de la Companyia. Aquesta característica fa que el temps de resposta sigui molt més ràpid en cas d’una eventual incidència, sigui quina sigui la causa, ja que agilitza la localització de l’avaria alhora que permet la maniobra de la xarxa a distància sense desplaçar-hi personal amb l’objectiu d’alimentar els clients per vies alternatives, sempre que això és possible. L’automatització permet reduir fins a un 20% el temps d’afectació als clients. Durant el 2022 se n’han instal·lat 4, així com 41 elements per monitoritzar les instal·lacions.

Amb aquest tipus d’intervencions, la Companyia treballa amb la finalitat de reforçar les instal·lacions davant de l’increment de demanda que pugui produir-se en el futur com a conseqüència de l’electrificació de l’economia, o el que és el mateix, l’augment de l’ús de l’electricitat produïda a partir d’energies renovables per tal de reduir l’ús de tecnologies que emeten CO2, la solució més eficient i rendible per aconseguir la neutralitat de carboni que vol aconseguir la Unió Europea.

Així, com a síntesi, el Pla pivota en tres eixos molt definits:

  • Renovació i automatizació de la xarxa per a millorar la qualitat del subministrament (és a dir, que hi hagi menys avaries i que, si es produeixin, durin menys).
  • Digitalització de la xarxa per tal de permetre la incorporació i la gestió d’energies renovables en l’àmbit de la capital del Baix Ebre.
  • Reforç de la xarxa per a acompanyar l’electrificació de les llars i de les activitats econòmiques que es desenvolupen a la ciutat, amb l’objectiu de facilitar el camí a la reducció de les emissions de CO2 per a aconseguir la neutralitat del carboni que ha marcat la Unió Europea.
Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 64 = 74

Últimes notícies