HomeSocietatEntitats de tot Catalunya denuncien que les modificacions no revertiran la massificació...

Entitats de tot Catalunya denuncien que les modificacions no revertiran la massificació a les zones rurals

La Xarxa Catalana per a una Transició Energètica Justa ha criticat esta setmana les “falsedats” que defensa la Generalitat en el nou Decret de renovables.

La portaveu de la Xarxa, Montserrat Coberó, ha assegurat que el nou text no impulsa la sobirania energètica real, i ha afegit que es continua fent tot “molt d’esquenes” a la ciutadania. Les organitzacions seguixen reclamant una moratòria fins que es redacten els plans sectorials territorials per a evitar la proliferació desmesurada de centrals a les zones rurals.

Sobre la participació ciutadana, asseguren que, a la pràctica, el 70% dels projectes quedaran en mans de les multinacionals energètiques, i només el 30% seran per a projectes d’autoconsum o de petit format. Per això, critiquen que no hi ha una participació real del territori, sinó que continuen guanyant-hi els grans projectes.

També alerten que no es fa compatible l’expansió de renovables amb el desenvolupament rural, perquè no només es reduiran les hectàrees per al conreu, sinó que, de retruc, també dixaran de ser territoris menys atractius per al turisme o per a viure-hi. En este sentit, Coberó ha desmentit també que el nou decret aposte per la innovació, ja que no s’hi prioritza la instal·lació dels aerogeneradors o les fotovoltaiques en altres territoris que no siguen el medi rural, com podrien ser canals de reg, les autopistes o zones que ja han estat modificades prèviament.

De la seua banda, Josep Farran, de Garrigues per una Eòlica i Solar Sostenibles, ha considerat que el Decret suposa un incompliment “flagrant” de l’acord d’investidura entre ERC i la CUP, perquè no s’ha produït una moratòria per als projectes amb impacte negatiu. Per això, ha exigit una suspensió de les llicències fins que es redacten els plans territorials sectorials, i evitar, així, una “allau” de projectes.

També, Júlia Urgell, de la plataforma Terra Alta Viva, ha insistit que el redactat del nou decret també és “insuficient” per a evitar la massificació de projectes en determinades zones. Urgell ha plantejat, també, que no s’impulsa la proximitat de les grans
centrals de renovables als punts de consum principal. Ha afegit que tampoc es garantix la protecció de negocis preexistents en les zones on s’instal·laran les renovables.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 71 = 73

Últimes notícies

-->