Després que la setmana passada es conegués que la ponència ambiental del Consell Comarcal del Montsià era favorable a la instal·lació d’una planta de compostatge per part de l’empresa Ecompost de l’Ebre S.L. al municipi de Santa Bàrbara, Enrique Lange, portaveu d’Amevesaba, la plataforma veïnal crítica des del primer moment amb el projecte, assenyala que “no estem en contra de les plantes de compostatge, sinó de la seua ubicació a sobre d’uns dels aqüífers més grans de Catalunya”. A més, diu, “hem de tindre en compte que ara mateix el primer aqüífer, a uns 30 metres de profunditat ja està afectat per un alt nivell de nitrats que serà impossible de recuperar”.
També indica que “ens preocupa que en episodis de forts aiguats com els viscuts recentment a les Cases d’Alcanar, este tipus d’instal·lacions puguen posar en perill la riquesa natural que tenim a l’interior del Montsià”. Lange recorda que tant l’entitat veïnal com l’Ajuntament van indicar això en les seues al·legacions, però el dictamen ha negat que l’activitat de la planta puga afectar els aqüífers de la zona, o presente riscos d’inundabilitat, ja que no hi ha cap barranc que travesse la finca. Un argument “feble” per a l’entitat, “tenint en compte els fenòmens meteoròlits que tenim a l’Ebre per fortes pluges”.
Una altra cosa que preocupa la plataforma veïnal és que tot i que “l’autorització serà perquè l’empresa gestione 25.000 tones anuals de gallinassa i purins, pensem que la capacitat màxima de gestió de residus que podrà fer-se a la planta serà de fins a 100.000 tones i, per tant, que a poc a poc es vaja ampliant fins a arribar a esta quantitat”.
Per a la plataforma, que el Consell Comarcal del Montsià haja donat llum verda per a la construcció d’una planta de compostatge també pot suposar un “reclam per a altres empreses de gestió de dejeccions ramaderes que es puguen instaurar aquí a la plana de la Galera”. Segons Lange, “a l’interior del Montsià ja hem pagat la nostra quota ambiental en la gestió de residus amb l’abocador supracomarcal, la planta de compostatge a partir de la fracció resta, la planta de biogàs i de gestió de restes de sansa”.
Ara, l’entitat veïnal està a l’espera que l’Ajuntament de Santa Bàrbara emeta la proposta de resolució per a atorgar la llicència ambiental a l’empresa, moment en què s’obrirà un nou període d’al·legacions. “En aquell moment ho estudiarem tot detalladament, i si tenim algun dubte o veiem que es pot millorar alguna cosa, presentarem una al·legació final”, conclou el portaveu d’Amevesaba.