HomeEntrevistesEntrevista · Jordi Cartanyà (coordinador Plataforma Hidrogen Verd) · “L’Ebre ha de...

Entrevista · Jordi Cartanyà (coordinador Plataforma Hidrogen Verd) · “L’Ebre ha de preguntar-se què vol fer”

Pregunta: Ara mateix l’hidrogen és una urgència per al sector químic tarragoní i un camí a recórrer per a les Terres de l’Ebre. Com es compagina això?

Resposta: En un context en què l’hidrogen produït a partir de fonts renovables jugarà un paper determinant com a font energètica i per a reduir el canvi climàtic, cada territori ha de dir ‘jo què vull fer i quins potencials tinc’, perquè l’economia de societat de l’hidrogen no serà una decisió d’una gran empresa o una institució. A les Terres de l’Ebre cal fer-se la pregunta i per això el Copate, institucions i algunes empreses estan dins de la nostra plataforma.

P: Hi ha la lectura que farem hidrogen a les comarques saturades d’aerogeneradors per a que es consumisca al rovell industrial de l’ou a Tarragona.

R: És una simplificació. Primer hem de mirar quantes renovables es poden posar dins del mateix complex petroquímic, on ningú es queixarà perquè ja és un espai antropitzat. A partir d’aquí, si la petroquímica necessita més quantitat d’energia verda, l’haurà de treure del seu entorn o anar-se’n als Monegros. La Fundació Hidrogen Aragó ja s’ha ofert per a crear una aliança estratègica amb natros. Generar renovables i hidrogen genera també llocs de treball, i es pot fer respectuosament i parlant amb el territori. I es pot aprofitar que en un futur algunes de les implantacions de renovables seran comunitats ciutadanes o locals. No tindrem hidrogen renovable sense renovables, i cada tona d’hidrogen brut que consumix la petroquímica en genera 9 de CO2.

P: Creu que es poden ubicar nous usos industrials a les Terres de l’Ebre en l’era de l’hidrogen?

R: Totes les indústries que utilitzen grans quantitats de calor difícils d’electrificar, i això inclou moltes empreses del sector agroalimentari, es poden beneficiar de l’hidrogen verd. I l’altre pilar important és descarbonitzar tot el sector de la mobilitat.

  • Notícies relacionades

L’hidrogen verd: la revolució per a fer a les Terres de l’Ebre 

Ampliació · Projectes per a emmagatzemar hidrogen a Móra la Nova, a l’abocador del Mas de Barberans i a Flix

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

45 + = 49

Últimes notícies